George Tumpeck : A kis kínai – második felvonás

saját fotó *

 

Kis Kínai, mint egy vadászkutya gepárdüldözés után verte az ajtót és érthetetlen átkokat kiabált. Varázslónak nem maradt más választása, „Isten hozott” felkiáltással beengedte, és felültette a székre, hogy a lába sem érte a földet. A Varázsló kaméleonként forgatta szemeit.

— Jó reggelt anyóka, mi járatban? — kérdezte. 

— Na fijjam én most jól meghalok — közölte a kis Kínai és tovább lihegett.

— Jó, rendben, és én miben segíthetek? — kérdezte Varázslónk, aki gyorsan észbe kapott. Lehet, hogy mégis csak gödröt kell ásni? Szóval átírta a kérdést a „Mi fáj, anyóka” kezdetűre. Itt mindenki azt hiszi, hogy Dr. Mengelével van dolga.

— Tudod fijjam, én nem akarok egyedül meghalni.

— Mama, rám ne számítson, ezen a héten nagyon elfoglalt vagyok — morogta a Varázsló, és megátkozta a Fő Fő Varázslót. Közben a Kis Kínai a szívét markolászta és néha hörgött, valami orvost emlegetett, és a Nagy Kínait, aki tartozik 16$-al.

— Fijjam, a telefonom sem jó — sírta, de itt lebukott, mert a Varázsló kipróbálta és működött. — Nem tudom az orvost hívni, így én meghalok.

— Jó — bólintott a Varázsló és kihívta a mentőket, a rendőröket és a tűzoltókat. — Így kell ezt csinálni — morogta magában —, valaki majdcsak elviszi.

Amikor a néni meghallotta a szirénát, szökni próbált óránként két kilométeres sebességgel. A liftig jutott, ahol a tűzoltó baltával hadonászva próbálta megnyugtatni, ettől menekülőre fogta a dolgot, de a Varázsló lefülelte és átadta a mentősöknek. — Itt van nektek haldokló gepárd — mondta és ő is lihegett egy picit. — Aszonta meghal.

A mentősök rögtön felemelték, ráültették a hordágy szélére, amitől szemlátomást meggyógyult a haldokló.

— Nem megyek kórházba! — tiltakozott —, nekem itt jogaim vannak! Jöjjön az orvos, különben meghalok!

A rendőrök és tűzoltók csalódottan távoztak, a kisbalta se kellett ajtófeltöréshez és az őrültekkel való párbeszéd nem az ő feladatuk. A mentők végtelen türelemmel próbálták rábeszélni a kórházra, mert ott van igazi orvos — aki kínai is —, és ott van mindenféle kacat, amitől a haldokló nénik jobban szoktak lenni. Szóval kb egy órás alkudozás után bejutottak a lakásába, hogy a gyógyszerállományát felülvizsgálják, valamint felvilágosították a jogairól, sőt a Varázsló jogairól is. Ez körülbelül annyi volt, hogy neki joga van orvosi felügyelet nélkül meghalni, de méltányossági alapon ne a Varázsló lakásában tegye. Varázslónak joga van mentőt, rendőrt és tűzoltót hívni.

 

Azért az öregek magányossága szót érdemel. Kis kínai ül a lakásban egyedül naphosszat, se kutyája se macskája, se rokona se ismerőse. Viszont itt a Nagy Fehér Varázsló, aki nem kínai, és mint házmester, hivatali kötelességből meg kell, hogy hallgassa a lakókat. Ilyenkor irigyli Vazult.

Mondhatnám, ezért nem jó, ha az ember túléli a rokonokat, de nem mondom, mert nem illik és morbid, és illemtanórán nem ezt tanították.

 

 

Legutóbbi módosítás: 2011.04.03. @ 12:13 :: George Tumpeck
Szerző George Tumpeck 301 Írás
BemutatkozásTumpeck György vagyok, 1953 nov. 14-én születtem Budapesten. 1985 óta élek Canadában, először Torontoban, majd az utóbbi pár évben Niagara Fallson. Hobbim a horgászás, szeretem a csendet, az egyedüllétet. Fotózással is foglakozom, és természetesen írok is. Társaságom szerint, jókedéjü, vidám emberke vagyok, én ezt inkább egy bohóc álarcának érzem