Boér Péter Pál : Bohókás bíró

– Megkérem az alperest, ne támaszkodjon a vádlottak padjára, mint egy szétfényképezett Cadillecre, végül is nem kocsmában vagyunk és tegye meg, hogy elmondja, mit tett a felperessel! – mordult oda a bíró.

– Tisztelt bíróság! Az úgy volt, hogy a felperes-szemüvegét lehelyezve a baloldali asztalkára- elhelyezkedett a székben, majd megcsörrent a telefonom. Két percre a türelmét kértem, nem is voltam tovább távol. Meglepetten láttam, hogy fejét hátra engedve, húzza a lóbőrt. Nem akartam megijeszteni, ezért csak picit kocogtattam vállon, nem vagyok egy -ha kell, ha nem- rémisztgető. Előbb bájosan, mint kisgyermek ébredés után az arcomba nézett, majd letépte a kendőt a nyakáról és elrohant, egyenesen feljelentést tenni, hogy valami szúró-vágó eszközökkel akarom megölni.

– Mit akart valójában tenni?

– Le akartam vágni a haját és a szakállát.

– Köszönöm, az ügyet bizonyítottnak látom, további tanúmeghallgatásokra nincs szükség. Három perc múlva ítélethirdetésre visszajövök.

Unottan felállt, szédítette már a sok, egymás után következő ítélni való. Kiballagott és valóban néhány perc múlva előkerült.

– Álljanak fel, a bíróság ítéletet hirdet! A felperes beadványát megalapozottnak ítélem és az alperest nyolc hónapi, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélem.

A védő két kézzel markolta védencét és próbálta visszafogni, nehogy valami badarságot csináljon. Csendben odasúgta.

– Ha megmozdul és megszólal, nyolcvanszor, nyolc hónapot fog kapni, ez egy ilyen bíró.

A bíró folytatta.

– A végrehajtást, három nap próbaidőre felfüggesztem.

Ezzel nagyon megnyugtatta a fodrászt.

– Ügyvéd úr, köszönöm!

– Javaslom, vegyen ki három nap szabadságot. Tudja, bohókás ez a mi bírónk, a szeme sem áll jól, szereti megtréfálni az embereket. Elmenne magához nyiratkozásra és ukk-mukk-fukk, három nap alatt bizonyítottnak találná a visszaesést. Azt a büntetést valóban le kellene töltenie, hiszen közveszélyesen vagdos.

A borbély nagyon békés természetű és álmodozó volt, most roppant remegésbe kezdett.

– Én ezt nem bírom!

– Nos figyeljen ide! Először is néhány apró tanács.

Közben a felperes előkerült, szembenézett az ügyvéddel, aki magához intette.

– Én most magukra hagyom önöket. Tudja, a Kzisbutsi gyár olyan vágóeszközöket forgalmaz, amelyek pengéi teljességgel láthatatlanok, így soha senki nem vádolhatja meg. Ügynök úr, öné az alperes. Jut eszembe, a Plasech gyógyszertár remek termékeit tudjuk ajánlani, sógorommal, akkut stresszhelyzetek kiváltotta neurózisokra, tudniillik ő ott ügynök. Beszéljék meg az üzleti dolgokat, aztán keressen meg, hogy összehozzam a sógorommal is. Viszlát, további minden jót! Nyugodalmas jó éjszakát!

 

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2011.02.04. @ 12:53 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/