Gati Katalin : A nagybajúszú ember

Élt a faluban egy kőfejtő, akit egyszerően csak nagybajúszúnak hivtak, mert olyan hosszú kackiás bajusza volt, mint seki másnak. A falu melletti hegy oldalában dolgozott. Amint ott tördelte a köveket, egyszer csak elszürkült az ég. Hatalmas porfelhő söpört végig, majd miután eloszlott maga előtt látta a herceget hatalmas seregével.
– Milyen erős, fenséges, és hatalmas a herceg! -sóhajtott fel a nagybajúszú ember. Erős vagyok dolgos is, de még sincs olyan hatalmam mint neki. Egy hang szólitotta meg a háta mögött. Amikor megfordult látta, hogy a zseni az.
– Akarsz te is olyan lenni mint a nagy herceg?
– Igen! – válaszolta sebtében a kőfejtő. Egy pillanat alatt teljesült is az óhaja. Hatalmas sereg robajlott mellette. Ruhájában pompásan festett. Napernyő védte a tűző napsütésben. Belovagolt seregével a városba, ahol mindenki meghajolt előtte. Olyan erősen tűzött a nap, hogy kiégette az ernyőjét. Erre aztán arra gondolt, hogy a nap erősebb, és hatalmasabb a hercegnél is.
– Milyen jó lenne, ha ő is nap lehetne! – ezt meghalotta a zseni, és teljesitette kivánságát. Erős hatalmas nap lett belőle. Az emberek elbújtak a nap ereje elől. Egyszer csak arra jött a felhő, és betakarta a napot.
– Nahát! A felhő erősebb a napnál is.Milyen jó lenne ha én is felhő lehetnék!
Ezt hallván a zseni teljesitette a kérését. Szép nagy felhő lett belőle. Beboritotta az eget, és hatalmas esővel árasztotta el a vidéket. Az emberek kétségbeesetten rohangásztak össze vissza a földön menedéket keresve. De látja ám a nagy hegyet, amint méltóságteljesen rendithetetlenül áll a helyén.
– Hát a hegy is erősebb a felhőnélő – gondolta a nagybajúszú ember.
– Én is szeretnék hegy lenni.
A zseni abban a pillanatban teljesítette is az óhaját. Hatalmas büszke hegyé vált. Egyszer csak valami fájdalmat érzett az oldalában. Kérte a zsenit nézze már meg hogy mi a baja. Meg is nézte, majd azt mondta:
– Egy kőfejtő dolgozik ott.
Ezen aztán nagyon elgondolkodott a nagybajúszú ember. Megkérdezte tőle a zseni:
– Akarsz-e kőfejtő ember lenni ?
– Igen akarok! Válaszolta kisé restelve magát.
A zseni teljesítette ezt a kívánságát is.

Irta Jiláni Ben Hadj Yahia

Forditás : Arab-Magyar

Legutóbbi módosítás: 2021.07.29. @ 10:14 :: Gati Katalin