Koosán Ildikó : Megint egy ünnep: Ady

Saját fotó

 

 

Megint egy ünnep: Ady

 

                                           Koosán Ildikó

 

Ahol a rendszerbe állított informatika témát és időrendet számlál, emlékeztetőt küld napra pontosan mi a teendő, s mi az esedékes emlékezés koreográfiája, – kapaszkodó  az állandó rohanásban – kit és miért kell köszönteni, kire kell emlékezni, ha erényei korrelálnak a napi fősodorral.

De miért is kellene elítélni a huszonegyedik század technikai vívmányait használók ügyességét, előrelátását, időtakarékos akcióit.

Ez a rendszer állítja át az élet napi síkját fél,- vagy teljes fordulattal, ettől kelnek életre az alkalomra előre gyártott klisék rádióban, tvben, emlékbeszédek, méltatások, glosszák. A téma túlharsogásától hangos az ország, pályázatok csábítják a halandót, tudományos konferenciát szerveznek, s a kereskedelem időben felkészül az aktuális emléktárgyak piacra dobására, szigorúan a kijelölt kampányidőszak alatt,  perccel sem tovább. —  

De ez most más. Rendszertől független tétova szavak – csörgedező csermelyek – szivárognak elő a hó alól, innen –onnan új buzgár, gyarapodik a láthatatlan lüktetés, előbukkannak a megélt hitek, harcok, buzdító szózatok emlékképeitől visszhangzik a csend.

Ünnep a percnyi megállás, rejtett kincseink bontogatása, a hozzánk nőtt, megőrzött kincseké,  életünket és sorsunkat jobbító kincsekké.

Örömünnep a magunkénak tudott jeles embertársaink, eseményeink, alkotásaink,  szellemi értékeink felett, s külön öröm, ha  örökségünket a  köztudatba újra és újra bevésni kész össznépi emlékezet  uralkodhat az előre gyártott közhelyes klisék felett.    

 

2019. január 28. 

 

Legutóbbi módosítás: 2019.09.10. @ 14:59 :: Koosán Ildikó
Szerző Koosán Ildikó 940 Írás
Koosán Ildikó vagyok. Jelenleg Szombathelyen élek.