Csillag Endre : Kifizetődő dolog a művészet

Történt egyik karácsony estén — amikor a fenyő már szépen fel volt díszítve… 

   A családnak anyai ágon kiváló zenei hallása volt. Mégis a legképzettebb zenész végzettséggel köztünk — aki kottát is tudott olvasni —, Sándor nagybátyám rendelkezett, a faluszerte ismert Kruzsék kocsmájának kontrása.

   A hegedű nálunk is ott lógott a meszelt vályogfalra akasztva, amit József nagybátyám szokott megszólaltatni, amolyan cigány-magyaros stílusban.

   Néha anyám is a kezébe vette a szárazfát, és így-úgy, keresgélve a hangokat az ujjaival, de kristálytisztán el-eljátszott valamit.

   Lopva, amikor senki, vagy csak nagyanyám hallotta, én is elő- elővettem az instrumentumot, hogy skálázzak, és egyszerűbb dallamokat próbálgassak rajta. Mondanom sem kell, a hangok inkább emlékeztettek egy lóbogáron lesoványodott, girhes macska keserves nyivákolására.

   Ezt az adekvát értékelést József nagybátyám tette közzé a maga közvetlen módján, egyszersmind megtiltva, hogy piszmogjak a hegedűjével. Azonban én fittyet hánytam a tiltásra, és amikor bátyám a malomban tüsszögte az orrából a lisztport, csak cincogtam a hegedűn. Ilyenkor mindenki menekült a közelemből.

* 

   Történt egyik karácsony estén — amikor a fenyő már szépen fel volt díszítve arany papírba csomagolt dióval, almával, angyalhajjal, kis csipeszes gyertyácskákkal, szaloncukorral, festett, ugyancsak csipeszlábú üvegmadárkákkal, amelyeknek — ha jól emlékszem —, fehér üvegszálakból volt a farkuk —, hogy azelőtt sohasem látott, pár szem narancs is megjelent a fa alatt.

   Már túl voltunk az ünnepi vacsorai fogásokon, és jöttek a gyümölcsök között a narancsok, amiket anyám szedett szét cikkekre, hogy mindenkinek jusson egy-két darab.

   Az ünnepélyes, elcsendesült hangulatban, néhány egyházi ének elhangzása után, amikor ilyet senki sem várt, hirtelen megszólat a legkisebb, azaz jómagam:

   — Ha nem adtok egy-egy cikk narancsot, akkor hegedülök!

   Zsarolásom bejött, amit azóta is szégyellek.

 

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2019.11.30. @ 13:05 :: Csillag Endre
Szerző Csillag Endre 195 Írás
Amatőr módon írogató nyugdíjas vagyok. Követek el verset is, de igazán a kisprózában érzem jól magam.