Boér Péter Pál : Maga engem összezavar!

Bátai Tibor, Összezavar, kimerít (sikerült megúszni) című versére.

 

Talán csak nem csodálkozik azon, hogy észrevettem? Maga már-már szkafanderben védekezik az eső ellen, holott sehol egy felhő. Az esernyő még csak-csak elmegy napernyőnek, de ilyen hosszú nyakat, mint az öné, rendkívül veszélyes tekergetni.

Látom, olyan határozatlan és félénk fajta, hogy legszívesebben lecsordogálna az első lefolyóba. Unja magát, és most bámul az úttesten át. Igen, tökéletesen látja, abban a régről ottmaradt borbélyüzletnél még arasznyian hosszú pengével simítják az arcokat. Minő bambán néz, és közben fülel! Azt képzeli, hogy megláthat, pedig legszívesebben beülne a saját zsebébe. Most már nem csavargatja a nyakát, olyan mereven néz az üres járdaszigeten, mintha önszoboravatásra készülne.

Ne féljen, senki nem kap semmilyen fertőzést. A fodrász két finom kávékortyintás között, bárkit vagy bármit — egy luftballont is — sérülésmentesen borotvál meg, kétszáz kilométer/órás sebességre felgyorsulva. Bezzeg az ilyenek, mint maga, egy kortyba nyelik le a kávét. Fütyül a törvényekre, mint a túloldalon a beretváló is.

Nyikorognak a fogaskerekek a fejében, idehallom. Megpróbálja kibogozni a törvények honnan voltát. Nem, rosszul gondolja! A hatóságok meglehetősen keveset hoznak belőlük, még a legrondább sem az ő számlájukra írandó. Megjegyzem, jól fizetik őket, hogy az ilyenek, mint maga azt képzeljék… Mit is? Amit akarnak. Mondjuk, hogy fizetéskor ugyanannyit vesznek fel, mint ők.

Na, nyúljon már oda a pad szélére! Két odakészített sütőtököt talál, dobja fel őket és fejeljen beléjük. Látom, még mindig nem mozdul. Hogy lesz az ilyenből tisztes tökkelütött? Már belebújt az esernyőjébe, mint Frédi mácskája — tudja a Flinstone-éknál —, de ne reménykedjen, nem jön erre locsolóautó sem. Az ég tisztább, mint valaha, most mosták le róla a felhőket az ablaktisztítók. Másszon már ki sátor méretű leánybarnulás gátlójából!

Összezavarodott és ez engem is egészen megzavar, idegesít. Itt állok maga mellett, de nem mer rám nézni.

Elképesztő, végre megmozdult.

Jaj, ne húzza rám azt az ernyőt, olyan leszek, mint egy lámpabúra! Nézze, magának sem könnyű az élete, de legalább odaát megborotválták az utolsó vendéget is. A tulaj csörömpölve ereszti le negyven évvel korábbi redőnyét. Muszáj volt magának ideállni, mi lesz, ha nem jön jármű?

Azt hiszem, mind a ketten villamosra várunk…

Na, bámulja tovább az eget, ha úgy akarja, legyen belőle csembaló! Itt hagyok a padon egy presszó kávét, meg egy kancsót. Öblögessen és húzza meg magát. Megyek, nekem most dolgom van, összegzést kell írnom a nagy havazásról és a maga fából faragott, fárasztó pupillamozgás hiányáról.

Legutóbbi módosítás: 2016.03.08. @ 13:36 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/