Vandra Attila : ‘Amíg én élek, itt nem lesz magyar templom!’

Igaz történet…
A képen a gyimesbükki templom, saját fotó.

Amíg élek, itt nem lesz magyar templom!

 

Közép-Gyimes-Lok végénél a völgyben néhány óriásnagyságú bükkfa magaslik fel: bükkreng (így hívják a csángók a rengeteget) volt, mely az itt kezdődő Gyimesbükknek nevét adta. Itt szalad be a Bálványos patak, háttérben felötlik a Hosszúhavas és a magas Bálványos. A vidék itt sokkal vonzóbb küllemet ölt, minek fő oka abban van, hogy a hegyek e tájat nem kopárosították el, hanem minden oldalról szép fenyves erdők által árnyaltatnak.”(Orbán Balázs)

 

Ám az új templom sokáig nem épült meg, bár minden itt szolgáló pap a szívén viselte a szándékot, melynek útjába a szocializmus éveiben aztán még több akadály gördült. A kommunista rendszer inkább rombolta a templomokat, mintsem építette, és a gyimesbükki, valamint a Bákó megyei néptanács jóváhagyása mellett Bukarestnek is beleegyezését kellett adnia hozzá. Ám a hetvenes években Dani Gergely esperes-plébános vette kézbe a templomépítés ügyét. A húszgyermekes családból származó isten szolgája nem ismert lehetetlent, s Bukarest, majd a Bákó megyei néptanács is aláírta az engedélyt. A legkeményebb diónak a helyi párttitkár bizonyult. Az elvtárs kerek perec kijelentette, hogy bukaresti és bákói engedély ide vagy oda, amíg ő él, itt magyar katolikus templom nem épül. Punktum. Erre Dani Gergely azt mondta: „Azt a keveset még kibírjuk!” S a párttitkár tartotta magát ígéretéhez, ám kijelentése után két hónappal holtan találták irodájában. Az orvosok szerint szívinfarktus végzett vele.

Utódja nem kockáztatta, hogy sorsára jusson, így nemcsak aláírta a 273/1973-as engedélyt, hanem támogatásáról is biztosította Dani Gergelyt. Akinek ilyen befolyása van a Fennvalónál, azzal jobb, ha nem húz ujjat még egy ateista kisisten sem.

A templom 1974. február 25-től 1976. október 16-ig készült el Dani Gergely plébános idejében. Tornyában három harang szolgál. Az első téglát az alapra 1974. március 9-én tették le. 1974. nov. 28-án megkezdték a templom fedését, a keresztet december 7-én állították a helyére, majd következett a templom belsejének vakolása, és berendezése. A templom szentelési ünnepségét 1976. október 17-én vasárnap celebrálták, olyan ítéletidőben, hogy a szél szinte hasította ketté az embert, ennek ellenére akkora tömeg gyűlt össze, hogy sajnos csak egy részük fért be a templomba, többségük az elemekkel dacolva állt áhítattal a mise végéig a végre felépült Isten háza előtt.

 

Dani Gergely templomépítőt 1983. január nyolcadikán, mise közben, az oltár előtt ragadta el a halál.

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2015.10.08. @ 11:13 :: Vandra Attila
Szerző Vandra Attila 746 Írás
Fő foglalkozásom minden lében kanál. Vegyészmérnöki diplomával sok mindennel foglalkoztam, a legkevésbé a mérnöki életpályával, amelyet otthagytam, miután két évet lehúztam a feketehalmi „színes pokolban.” Azóta főállásban kórházi biokémikusként dolgozom, de másodállásban tanítottam kémiát, biokémiát, fizikát, vitatechnikát és kommunikációelméletet. Önkéntes „munkahelyeim” és hobbijaim még színesebbé teszik a foglalkozásaim palettáját. Számomra meghatározó volt a vitamozgalommal való találkozásom, mely után dominóeffektusként következett a meggyőzéselmélet, pszichológia (tranzakció-analízis) matematikai és pszichológiai játszmaelmélet, neveléselmélet, konfliktuskezelés… lehet valami kimaradt. Hobbijaim: a főzés, természetjárás, utazás, fényképezés, történelem, nyelvészet, az unokázás, és ja persze, szinte kihagytam: az irodalom! Maximalistának tartom magam, amihez fogok, azt szeretem jól végezni, de nem vagyok perfekcionista. A tökéletességtől hidegrázást kapok. Hiszem, hogy egy írónak nem az a szerepe, hogy tükröt mutasson a a társadalomról. Arra ott vannak a hírműsorok. Sokkal inkább az, hogy elgondolkoztassa az olvasót. Egyes írásaim “befejezetlen” , nyitott végével pont ez a szándékom.