Boér Péter Pál : Cybor csoport

 

Csődöt mondtak, de nem voltak hajlandók bevállalni a becsületkurtulást. Talán, a szűkült tisztesség tudatába még belenyugodtak volna, de a negyvenhat zsáknyi ezereurós elvesztése igen kényes dolog. Érzékenyen érintő. Minden magára valamit adó összeadó, néhány kivonással kiszámíthatja az ilyen elvonás fájdalmát!

Szemüvegük színe is megváltozott, rózsaszínből befeketedett minden, mígnem a Cybor csoport egyik eleme ki nem zuhant a téglaként egymáshoz kapcsolódó elemek közül. Beverte a fejét, szeretett volna egy pianínó billentyűire csapni, hogy ne fájjon, de annyi kékeslila, zöldes-rózsaszín, átlátszó pillangót még soha nem látott, mint akkor. Ezért inkább tűrt. Jól tette, mert váratlanul fejének kaktusztövisei közé, bevándorolt a megoldás.

Óvatosan visszacammogott, nehogy még egyszer kupán lódítsa magát, majd olyan napnagyobbodással hevítette rájuk a kitikkasztó száradást, mint a Szahara kellős közepén. Lógó nyelvvel, és jelzésekkel próbálták jobb belátásra téríteni. Közben a munkavezető is elájult. Ő, a kipottyant elem lett az utolsó csepp vízért könyörgőknek az oázis – egyelőre csak – látványa.

– Akarjátok-e azt a megszámolhatatlan pénzecskét, ami a győzteseknek, minden pingvinek között kijár?

A pingvin szótól fellelkesültek, hideghullámot és vizet sejtettek. A Mikulást és a Niagara vízesést is megjegyezte még, bedobta őket hűtőcsali mézesmadzagként. Ekkor, a csoport tagjai, tíz apró keretből álló független ablakszemből, egy nagy, összefüggő ablakká változtak.

– Mi, kibernetikai szobor létrehozását vállaltuk, magunk között végig Cybornak neveztük, most, a legalgásabb vizekben élőknek is közhírré tesszük, hogy a Cybor szoborcsoport – kell valami húzós név, különben nem megy -, mindig betartja a szavát.

– Nos, kérlek benneteket, nézzetek ki az ablakon és jelezzétek, ha nem látjátok a sarkon a két szoborfőt!

Ettől a többiek tátogtak, mint a partra vetett hal, de miután egy elméleti folyómederből rájuk zúdítva némi vigaszvizet kaptak, nekibátorodva jelezték, hogy csak két szerencsétlen, vacakokba takarózott, hajléktalan formájú hajléktalant vélnek látni.

– Gyerekek, ébresszétek kómás kománkat! Jelezzétek annak, aki ebben a pillanatban veszítette el a csoportvezetői címet és státuszát, hogy kinevezem fő-vakolatbeszerzővé. Ti ketten lementek, meggyőzitek vacogóékat, hogy triplatál levest, és öröklakást kapnak. Sosem kell többé fázniuk. Bevakoljuk őket – persze csak úgy, a gumi fáslihoz hasonló nyiszogós agyagra – és pár nap betanítás után tökéletes cyborok lesznek. Olyan cybor szobrot még senki nem látott, mint ők! Az alkoholmegvonás esetleg delíriumos állapotot hozhat létre az első időben, ilyenkor meghibásodásra fogunk hivatkozni, de később a jóltápláltság meghozza gyümölcsét. Annyi hozzáértésünk mégis van, hogy egy szilárdító rendszert építsünk be lazult szobor külsejükbe, így éjszakára tökéletes házuk lesz. Testre szabott! Olyan jól aludhatnak, mint még soha, igaz kissé különlegesen, de ezek a sorsukat elkockázottak mindenhez alkalmazkodni tudnak. Te és te megtanítod őket, nyöszörgő, szaggatottan beszélni! Ti hárman pedig, az egyik lábról a másikra történő súlyáthelyezést gyakoroltatjátok be velük, hogy minél gépszerűbbek legyenek. Ők lesznek a világ legélethűbb cyborjai! Van-e bárkinek, bármilyen felvetés?

Egy vékonyka hang megkérdezte.

– Vizet adunk nekik?

– Ja! Egyszer tankolunk naponta.

– És a kijövetelekkel mit kezdünk? – nyivákolt egy hang.

– Szkafander! Világos, ezt már rég feltalálták előttünk, csak bele kell szerelni.

– Rendben, de mi van, ha nem akarnak szobrok lenni?

– Semmi! Mi lenne? Az erőszak nem a mi kenyerünk. Meghajlunk akaratuk előtt, és részvétünket fejezzük ki, amiért percekkel távozásunk után, ragadozó emberek eltávolítják őket a sarokról, valamint az elevenek sorából.

 

Lassan ébredezett. A többiek tisztes távolból gyertyalánggal melengették, a negyven fokos hőségben takaró alól kilógó lábát. Felordított.

– Hé, téglatársak, támadnak a szobrok!

És egy végiggürcölt, vasúti pályaépítő nap után, a körletvagonban kitört a röhögés. A cyborokon és rajta kívül mindenki hahotázott, a végén már ő is. El is döntötte, cybor akar lenni, hogy ne kelljen a síneket, tíz kilométerenként ide-oda rakosgatni.

 

Legutóbbi módosítás: 2013.01.30. @ 19:49 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/