Boér Péter Pál : Satuba velük

Karambolozott! A neve, olyan kis – Trabantnál gyengébb -, Velorex kaliberű, tragacsság név volt csak, de ragaszkodott hozzá, makacsul remélve, hogy egy kis szóróanyag átvitel freccsentéssel, még egy Zsigulinál is fényesebbé csiszolható.

Csupa graffiti burkolta utcabelsőn szaladt bele, a névfényező kft, „Mindenkinek fényes nevet”, csillogónak nem nevezhető, ütött-kopott cégtáblájába.

Bent lerogyott, az egyszemélyes, fényező-vezérigazgató-titkár-segéd asztalára. Rimánkodón, görcsösen kérte, ne fessék akvarellel, felismerhetetlen impresszionista

festménnyé nevét, csak egyszínű szépre. Csillogjon, mint fényezett Jonatán alma hersintő harapás előtt. Amennyiben a név betűrendje felesleges kalamajkát hederít, egyszerűen csomagolják egymásra őket és satuba velük. Reszelés és dörzsölés után, csiszolják egybe a, törzspapagájcsőr, sörétkapkodást meghazudtoló, vakító újat.

A külső – villogás alatti – kopármány úgysem érdekel senkit, bőven elég, ha nem esik szét. Fele vagyonának tripláját és a nyakában lakó, ékes darázsfészket, meg minden egyebet megad, egy ötcsillagos, sok csillogású, tömör gunnyadtra felspékelt névért.

Olyant varázsoljanak, ami másnak nincs, rózsaillatú olvasztott acélt, amire az ajtók kukucskálóin át kitekintő utódok, torzult rálátása odaüt. Rögvest világos legyen nekik, hogy a fényes nevű, Velorexből indult és az is maradt, lenyúlt nyúl, aligmáza hetykül ott!

– Mibe kerül ez maguknál mester?

– Amit ajánlott, az éppen elég lesz. Szorozza meg néggyel, tegyen hozzá nyolc nullát, hozom a szerszámokat. Csak tradicionális, bevált módszereket használunk, a cipőkefétől a rálehelésig, egészen garantált felfényezésű névre. Tessen a fejét és önmagát a satuba tenni. kedves majdani fényes nevű, meglátjuk ki! Most még csak azt kell eldönteni, hogy ágazatilag Hol szeretne fényes nevet? Mondjuk a bányabékászok, Vracsokij Krompovics világszerte ismert felfényezett nevű jelese megfelel?

– Ki ne ismerné Vracsekij Krompovicsot? Nagyon szeretnék hozzá hasonlóan fényes nevű lenni, villogóan és vakítóan!

– No ez megoldható, de a bányabékászság már foglalt. Magának megfelelne mondjuk az iszapszemlélő, híres fényességű… Hogy is hívják?

– Engem kérem Trabacsek Hámarnak neveznek, születésem óta.

– Látott már lottósorsolást?

– Hogyne kérem, minden héten részt veszek.

– Ugyanolyan szerkezetet használunk a név korrekciójára. Én bedobálom a papírfecniket, mindegyiken egy-egy betű a nevéből és maga kihúzza. Húzhatja, szépen sorban!

Trabacsek benyúlt és kinyúlásokkal egymás mellé helyezte nevének betűit. Előbb a vezetéknevét, aztán a keresztnevét.

– A keresztnevével már látom, hogy baj van, Manárhának nem lenne jó. Ómen, tudja, nomen est omen. Lássuk a vezetéknevét! Csakbetart az megfelel, csak meg kellene fordítani. Mondjuk a Manarhák Csakbetarthoz, egyetlen betűt kellene változtatni. Így megfordítottan, Manárhák lenne a vezetékneve, annyi változtatással, hogy az „n”-t és az „m”-et felcseréljük és Namarhák lesz magából szempillantások alatt. Látott már valaha iszapot?

– Igen kérem szépen, köszönöm, hogy nem egy egyéb tudományba akar felfényezni, ugyanis utálok tanulni.

– Tudja ebben egyetértek, mindig és mindenben az öntevékeny aktivitást támogatom, a lexikális tudás fitogtatásával szemben. Van ez az Einstein nevű kopár fej, sosem fog felérni egy Namarhák Csakbetarthoz.

 

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2011.04.12. @ 11:00 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/