George Tumpeck : Kossuth ötösök

*

 

Erős János talán nem is volt igazán János, és lehet, hogy erős sem, de hát az ember a vakondtúrást is kikerüli, mert könnyen hasra esik benne. Nem volt egy verekedős típus, inkább mindig csendes, köpcös, tömör emberke, a hangját sosem emelte fel. Délutánonként megjelent a sarki kocsmában, behúzódott valami homályos sarokba és csendesen iszogatta söreit. Egy szépnek nem mondható napon azért kiderült, miért hívtak Erős Jánosnak. Addig csak hittük, hogy az a vezetékneve, igaz lehetett is az, de akkor találó.

     Pár suhanc vette körül kedvenc sarkában és pénzt követeltek tőle. János hallgatta őket egy darabig, majd amikor már lökdösni is kezdték, benyúlt a zsebébe és egy régi Kossuth ötforintost vett elő. Jó, békebeli ezüstöt. Patinásat. A fiuk is abbahagyták a lökdösődést és kíváncsian nézték a az érmét. Látták rajta, hogy pénz és az érme egyik oldalán lévő manus is ismerősnek tűnt. Mindenki Jánost figyelte, vajon mit akar a letűnt világ ezüstjével akkor, amikor itt ezresekről lett volna szó. János nyugalma átragadt a fiukra is, várakozóan, értetlen arccal nézték a szokatlanul nagy férfitenyeret, a benne fekvő szokatlanul nagy érmével.

János egy cirkuszi mutatványos komótosságával két ujjára fektette, majd a hüvelykujjával középen nyomni kezdte. Rezzenéstelen közömbös arccal, láthatóan erőlködés nélkül hajtotta meg az érmét középen, majd az egyik, tátott szájjal bámuló fiú szájába nyomta.

Csend lett a kocsmában. János kikerülve a dermedten álló vendégeket, csendesen kiment. A pénz körbe járt, mindenki próbálta kiegyenesíteni valami trükkre gondolva, persze siker nélkül.

      — Hú láttad, mekkora tenyere van? — szólalt meg az egyik suhanc.

    — Jó, hogy nem vágott nyakon — mondta a másik.

Csendesen mentek ki a kocsmából, még mindig az érmet nézegetve.

    — Mit csináljunk ezzel? — kérdezte az egyik kölyök. — Talán a zaci beveszi ezüstbe.

    Szóval, mentek.

    Persze onnan gyorsan elküldték őket, hogy talán valami numizmatikusnál próbálják meg.

    A környéken csak egy ilyen volt. A tulajdonos az érme láttán mosolyogni kezdett, majd az asztalfiókból kis zacskót húzott elő.

    — Már megint a János! — mondta és az asztalra szórta a zacskó tartalmát. Hat darab Kossuth ötforintos félbehajtva. A fiuk tágra meredt szemmel nézegették, majd egyenkint, nagy tisztelettel kézbe vették az érmeket. A tulaj mesélni kezdett.

    — János régen kőfaragó szobrász volt, majd egy a párt által gúnyosnak talált szobra miatt tevékenységét Sopronkőhidán folytathatta több, mint tíz évig. Nagyon erős keze van.

    A fiuk sűrűn bólogattak és már nem volt sürgős eladniuk az érmét, de már nem volt visszaút sem. A tulaj gyorsan a zacskóba söpörte az érméket, persze a fiukét is és egy húszast dobott az asztalra.

    — Még három van — morogta.

    A fiuk kérdésére még megjegyezte:

    — Tíz Kossuth ötforintossal szabadult.

 

 

Legutóbbi módosítás: 2008.12.18. @ 17:26 :: George Tumpeck
Szerző George Tumpeck 301 Írás
BemutatkozásTumpeck György vagyok, 1953 nov. 14-én születtem Budapesten. 1985 óta élek Canadában, először Torontoban, majd az utóbbi pár évben Niagara Fallson. Hobbim a horgászás, szeretem a csendet, az egyedüllétet. Fotózással is foglakozom, és természetesen írok is. Társaságom szerint, jókedéjü, vidám emberke vagyok, én ezt inkább egy bohóc álarcának érzem