„Egy házasság anatómiája” (4). Béla és Edit a vasárnapi ebéd után, jóllakottan kávézik és közben társalognak.
– Hozom a kávét. Közben légy szíves értékeld ki az ebédet. – Mit csináljak? – Azt mondják az okosok, hogy minden elvégzett dolgot ki kell értékelni a fejl?dés érdekébeni. Ezért nyilatkozz, hogyan ízlett az ebéd? – Ó, drágám, fenséges volt, mint mindig. – Tehát meg lehetett enni? – Láthattad, nemhogy ettem, de szinte faltam. Vagyis inkább zabáltam. – Mint a malacok? – Hát, ha gondolod, úgy is lehet mondani. – Szóval az ebéd egy moslék volt, amely a malacoknak való. Szépen állunk. – Édesem, jól lakottan itt ülök, el?ttem g?zölög a finom kávé, nem fogsz tudni felhúzni. – Nem akarlak én felhúzni, Béla, de ráment az egész délel?ttöm az ebéd elkészítésére (nem beszélve, hogy tegnap mennyit kellett szaladgálnom, amíg a hozzávalókat beszereztem), te pedig megetted egy negyedóra alatt. Annyit elvárhatok, hogy ?szintén mondd meg, ízlett-e az ebéd? – Jó, akkor részletezem. Minden fogás a fogamra való volt, nemcsak ízletes, de tápláló is, nemcsak tápláló, de esztétikailag is remekül nézett ki, nemcsak remekül nézett ki, de kívánatos is volt. Mint a készít?je! – Most ne udvarolj! A leves? – Arra az aranyló, illatozó, kellemesen párolgó ételre gondolsz, amiben a kedvenc metélttésztám is pont olyan volt, ahogy szeretem? Ilyen levest csak szegény anyám tudott f?zni! – Értem. Szóval csak az anyád tudott f?zni, az ? levese jobb volt. – Nem ezt mondtam, drágám. Jó volt az is, állati jó volt ez is. – Szóval állati. Mint a malacoknak való étel. – Ne magyarázd félre a szavaimat, drágám. Azt mondtam, hogy szinte tökéletes volt. – Szinte? Mert mi miatt nem volt tökéletes? – Hát… lehetett volna egy kicsit forróbb…. – Forróbb? Na ne mondd! – Mondom… lehetett volna forróbb is, de akkor már nem lehetett volna élvezettel szürcsölni! – És a hús? – A hús… hát az maga volt a remekm? Ez volt az évszázad húsa! Puha, omlós, olyan nekem való – Szóval nem volt rágós? – Rágós? Ugyan. Ennél kevésbé rágós húst még nem ettem. Porhanyós volt, mint a vaj, olvadt a számban – Vagyis túl puha volt? Na végre, hogy kibökted! – De nem, annyira volt puha, amennyire kellett, és annyira kemény, amennyire szükséges volt. – Béla, nagyon kérlek, ne köntörfalazz, szánd rá végre magad és vágd a képembe, hogy az ebéd csapnivaló volt! – De hát nem mondhatok mást, csak azt, ami az igazság! Remek vasárnapi ebéd volt. – És én hogy fejl?djek, ha nem tudom meg egyértelm?en, hogy miben kell javulnom? – Csak arra törekedj, hogy így f?zd a jöv?ben is az ebédet, mint most. – Jó, értem már, a süteményr?l azért nem szóltál egy szót sem, mert biztosan nem sikerült, talán odaégett az alja. – Nem, nem, nem, én ilyen „n?i szeszélyt” még nem ettem. Ez volt az egész ebédkompozíció megkoronázása, mondhatnám jelképe, szimbóluma. Hadd csókolom meg az áldott kezedet, amellyel mindezt elkészítetted…. – (cseng a telefon) – Szia Klárikám.…Épp most fejeztük be az ebédet….Érzed a hangomon? …Hát azért, mert szerintem egész jól sikerült, de a Bélának nem ízlett… És képzeld, azt mondta, hogy az én ebédem szimbóluma a n?i szeszély volt… Hát képzeld… Mondd meg te, de ?szintén, hát szeszélyes vagyok én?… – (Béla magába roskadtan bámul maga elé…)
Legutóbbi módosítás: 2019.09.17. @ 08:12 :: Bonifert Ádám
Álmodó realista vagyok, a magam módján írogató ember. Szeretem a baráti hangulatú, egymást segítő alkotó közösségeket, nem szeretem a marakodást és a klikkszellemet.
De az értelmes vitákat elfogadom.