Nehéz

Nehéz életre készült.

 

Egy alkalommal kertjük pompás rózsái között sétált. Május volt, a természet legszebb ideje. Rózsatenger-illat. Egyszerre elkezdett esni az eső. Előbb csepergett, majd sebes záporrá erősödött. Állt a rózsák közt, a záporrá vadult esőben, bőrén érezte a heves zuhogást és vallatta csöndbe burkolt lelke a távoli zajokról:

 

„Tudom, az eső zajjal jár. Minél hevesebb, annál erősebb a zaj. Sokan beszéltek már nekem róla. De senki sem mondja el, mikor vagy hogyan okoz az eső zajt. Magát az eső esését hallani, vagy azt, mikor az esőcseppek csapódnak földre, ablaküvegre? És milyen érzést okoz ez a zaj? Fáj, nyugtat, izgat?”

 

Miután elmerengett a kérdésen, amelyekre választ soha nem fog kapni önmaga tudatával megtapasztalva, különös lelkiállapotban került.

 

Napok múlva írta első versét.

 

És nem volt megállás. Témák és kényszer kettős keresztjét vitte tovább.

Szerző dudás sándor 796 írás
1949-ben születtem Tápiógyörgyén, a mai Újszilváson. Szakmám könyvkötő. Nyugdíjas vagyok. 13 éves koromtól társam a versírás, az irodalom. Több önálló kötetem, s általam szerkesztett antológiám, s más antológiai szerepléseim vannak.

10 Komment

  1. Az eső az, ami megihlette a költőt…( még engem is, sokszor, aki nem vagyok költő ) aztán a rózsa is, bár tövise van, mégis vonzza az embert. Nehéz … nehéz megírni, mit is váltott ki belőlem ez a pár sorod Sándor! Talán napok múlva megérik bennem egy tanka… vagy ilyen kis rövidke…

Hagyj üzenetet