Petz György : Január-ér

Apa, fia, lánya egy kis mesterséges ér mellett sétálnak január végén. A kis víz párállik. Odasietnek a vízhez, a másik partjánál tőkésréce pár.

-Kacsa – így a fiú.

-Kis kacsa – így a lány.

-Kifejlett pár – így az apa.

Érdeklődve szemlélik valahányan, némi sajnálkozással, hogy nincs náluk semmi kacsaehetnék.

-Most, télen itt vannak. – szól a fiú.

-Nem halnak éhen? – kérdi húga.

-Melegebbek a telek is már, és mindig találnak itt valami ennivalót – mondja apjuk.

Közelebb óvatoskodnak. Az egyik madár csőrében mintha lenne valami.

-Kishalat látok a nagyobb csőrében. Elkapta! – lelkesedik fia.

-Azt az aranyos pici halat eszi? – szomorkodik a lányka lebiggyedt szájjal. – Megöli! Én szeretem a kishalat!

-Nyugodj meg, ő is – mosolyog apja.

-Én nem úgy! Bántasz!

-Buta vagy. Ha nem eszi meg, akkor éhenfordul.

-Éhen hal – javítja ki fiát a férfi. Így működik a világ.

-Nem vagyok buta. Tudtam, csak nem láttam. Nem szabad ölni. Én mindenkit szeretek. Még a gilisztát is.

-Te tényleg mindenkit szeretsz. Még a bátyádat is, hiába bunyózik olykor. Majdnem olyan ez, mint ahogy Isten is. Ő is mindent és mindenkit szeret. És gondját viseli nekik.

-De a halacskát akkor ő ölte meg… Semmi gondja nem volt.

-Szerintem nem is érdekli, mi történik. Ha mindenkit szeret, olyan, mintha senkit sem. Az majdnem olyan, mintha közönyös lenne. Nem a bölcsessége miatt nem avatkozik be, hanem a tudatlansága miatt. Nem tudja, milyen halandónak lenni. Én ezért leszek halhatatlan. Mert ezt már tudom, milyen – zárja le fejtegetését a fiúcska.

Apja talán az örömtől, vagy a szégyentől szinte elpirult. A hidegre fogja. Aztán elővesz egy papírzsebkendőt, lánya orrához csípi:

-Na, fújjad csak, neked még gyógyulnod kell. Sietünk haza, jó kis becsinált leves van, meg sült pipihusi.

Legutóbbi módosítás: 2018.01.20. @ 18:21 :: Petz György
Szerző Petz György 1167 Írás
Sose feledd a gyermeket, aki voltál; benne a kulcsa annak, aki ma vagy. Középiskola: biológia-kémia tagozat; novellaírás, versek; kézilabda. Egyetem: 1974-1979 Szeged, magyar-történelem-Latin-Amerika speciális képzés; összehasonlító világirodalom szakkör, versek; kézilabda. Lakás: Békásmegyeren. Családi állapot : nős; három fiú, egy lány (38, 26, 19, 16). Tanítás: szakmunkásképzőtől az egyetemig hét éven keresztül Szegeden, Budapesten; tolmácskodás. Tíz évig szerkesztés, irodalmi vezetés könyvkiadóknál (Gondolat, Babits, Göncöl), majd újra tanítás a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban, majd a Fazekas Mihály Gyakorló Gimnáziumban; valamint szerkesztés, könyvírás. Bolha a világ ura (gyerekkönyv), Te is Az vagy (versek), Maga a tettes (krimiparódia és rádiójáték), Murphy-kötetek, Szerelmem, Mexikó (regény), Az ecetfa illata (regény; a Konkrét könyvek pályázatán NKM-különdíjas ), Kérdések és válaszok a görög mitológiából; Kérdések és válaszok a Bibliából újszövetség (ismeretterjesztő könyvek), Irodalom feladatgyűjtemény és Tanári segédkönyv (CD) Madocsai László gimnáziumi tankönyveihez. Üzenet társainak - az Alföld Kulturális Egyesület novellapályázatán II. díj 2006-ban. ****************** 1955-2020 Petz György elhunyt 2020 augusztusban! Részvétünk a családnak.