jager_ luca : Éva szeme

– ezúton köszönöm Kertész Éva írásom megjelenéséhez adott hozzájárulását –

Szeretem ezt a betonkarót.

Nem holmi aprócska sz?l?karó-méret? betonkaróra kell gondolni, ami az embernek alig ér a mellkasáig… Tudom, hiszen a tavaszi talajmunkák, az ásás, a férgek kiforgatása, eltávolítása nekem is ad munkát. De nem szeretnék eltérni a tárgytól. Itt van ez a karó. Jellemz?! Karónak hívják, pedig nem, kérem, ez egy valóságos oszlop. Ha ezekhez a beton házakhoz kellene hasonlítanom, azt mondhatnám, bizony a második sor ablakig is felér.

Aztán miért szeretem még?

Merthogy bizony évek óta szeretem.

Nos tessék: ahol áll, az út mentén, onnan belátni a lakótelepen kanyargó út els? és hátsó szakaszát is. Biztonságot ad.

Minden nap megérintem ezt a karót. Szinte már nem is veszem észre, hogy itt van, és hogy milyen fontos ez a mindennapjaimban.

Itt vagyok megint.

Több mint hét év óta figyelem a környéket.

Elég jó az ellátás. Arra lefelé van egy kis bolt, ha pedig az utat követem ebbe az irányba, akkor a piacra is el tudok jutni. Nem mindenhol kedvelnek. Itt van ez a hársfa. Szinte valóságos lakás.

Több mint hét év óta figyelem azt az ablakot. A hét legtöbb napján, azonos id?ben, reggel, tipeg, kapkod odabent egy hölgy. Id?nként forog és lehajol, mint valami balett-táncos. Hosszú nyel? eszközöket tologat odalent a padlón, ahova én már nem látok. Keze fürgén jár: fémes és üveges csillogású kisebb-nagyobb tárgyak csoportosulnak mozgása nyomán egymás mellett. Talán élnek is ezek a dolgok, hiszen nap-mint nap látom, ahogyan a n? beszél hozzájuk. Érzelmei vannak.

No végre, rám néz. Szemével hosszan néz.

Nézése nem fenyeget?.

Visszanézek rá.

Igen, végre!

Most kinyitja az ablakot.

A részem megérkezett. Biztonságba vonulok és elfogyasztom az engem megillet? adagot. A többi az alattvalóknak marad.

Kényelmesen kinyújtózkodom. Vannak élvezetek, melyekre sokáig kell várni, de melyek annál finomabbak, annál jobban esnek. Hogy erre pont egy ember tanított meg?

Legutóbbi módosítás: 2011.02.10. @ 15:49 :: jager_ luca
Szerző jager_ luca 0 Írás
elsősorban olvasni jöttem ide, de szeretek fordítani és írni, beszélgetni. szeretek tanulni. mivel a polgári nevem más területen ismert lehet, irodalmi próbálkozásaimhoz felvett nevet használok.