Pogány Gábor : 3Királyok Zálogház

Gyün a Karácsony, csak legyen időnk félreugrani. Rég nem arról szól ez az ünnep, amiről szólnia kellene, s amiről szólt kétezer éve s annak előtte. *

 

Hiszen fordul a föld, s (az északi féltekén) új fény születik. Ami nekünk már nem elég, és (meghülyítve a madarakat például) több ezer kilo-, megaWatt energiát emésztünk giccses városfényekre.

 

És most, hölgyeim és uraim, íme az új ember megváltója! Szavazni esemesben lehet, és amelyik kisded a legtöbb szavazatot kapja, azt harminchárom éven át ellátjuk szaloncukorral. Meg távirányítós empí hármas feszülettel. Kap továbbá buszbérletet és biztosan örül József és Mária a bébikötvénynek is, melyet jó kormányunk és ellenzékünk közösen, kart karba öltve biztosít a jövevénynek. A t. ház nőtagjai közösen előadják a karácsonyi dalokat és a lopott pillanatokat. Pénzről nem beszélünk. Alamizsnákat és szavazatvásárlásokat a pulttól balra kéretik a ruhatárban hagyni, fegyvereket a fa alá pakoljuk, szépen masnizva. Nulla százalékos ajándékot hitelbe a Három királyok zálog- és fürdőház biztosít, hogy ha elúszik, maradjon tisztán. Tessék, csak tessék.

 

Egyedül álltam az óriási áruház kellős közepén. Lábam közt a szél és egy lefizetett focibíró fütyült. Valahol megnyikordult egy ajtó, reklámtáblát himbált a huzat. Úgy tíz méterre előlépett egy marcona alak. Poros kabátját lassan széthajtotta. Halk harmonikaszó lebegett a polcok között. Fokozódott a (nemzetközi) helyzet. Az alak lassan közelítette kezét pisztolytáskájához, de én sokkal gyorsabb voltam, és mire előránthatta volna hitelkártyáját, addigra a neonzselé színő mőfenyőt már a kosaramba tettem és villámgyors hitelt intéztem rája. Búcsúzóul még utána dobtam néhány akciós szeretetet, plusz harminc százalékkal töltött megbocsátást és sorban állás közben lerámoltam a polcról pár csomag instant ünnepi hangulatot. Elégedetten állapítottam meg, hogy vásárlás közben valahogy véget ért a karácsony és nem vettem észre. Semmit.

 

Legutóbbi módosítás: 2008.11.27. @ 10:49 :: Pogány Gábor
Szerző Pogány Gábor 79 Írás
Üdvözlöm a Héttorony közösségét, és köszönetem a meghívásért! Magam firkász volnék eredetileg, de miután korábban írtam egyebet, mint újságot, így laptól távoztom után is folytatom a billentyűzet püfölését. Kérem, fogadjátok kritikával szösszeneteimet, bár megjegyzem: a bírálatokat kritikával tűröm.