Boér Péter Pál : Lám, lám, függőség…

 

A magány és az egyedüllét között majdnem áthághatatlan szakadék tátong. Ahogyan nem zárja ki a tömeg az egyedüllétet, egyedül sem feltétlenül vagy magányos.

Honnan özönölhet feléd a végletekig lágy érzés azokból, akiket nem is látsz? Belőled is eljutnak a szeretet hullámai valahová, valakikhez. Várhatsz tárt kebellel, nyitott kapukkal, egy tömeg préselő üzenetéből talán mégis csupán sajnálatot, esetleg félreértett együttérzést kapsz. Egyedül, néha a falak is megmelengetnek, kiadott érzéseidet képmutatás nélkül keblükre ölelik. A mestergerenda lemosolyog, a többiek nyikordulnak egyet-egyet. Hirtelen két macskakalandod is eszedbe jut aznapról, mégis többet kapsz egy berámázatlan kép, őszinte szemű rád tekintésétől, mint tőlük.

Az első macska először észre sem vett. Felemelte fejét és alig mozdította jobbra-balra. Háttal állt neked, mint fajából mind, a veszélyt leső kétkedéssel, a bizalmat csirájában mellőzte. Aztán egy fél fordulat után, és szeme sarkába kerülve rád nézett. Megkövült és elsuhant, mint egy mozsárágyú-lövedék.

A másik egy macskatok volt, vagy csak egyszerűen túlette magát. Lehet, hogy több apró, világra jönni vágyó macskától kerekedett, de az is, hogy a falánkabbak közé tartozott. Tíz méterről nézett, azt hitted, végre megtaláltad a kutya gondolkodású macskát. Úgy érezted, mintha visszajelzett volna, de nem. Eltrappolt előtted, nyolc-tíz méter után megállt, szinte kitekerve a nyakát, egy percig nézett, aztán továbbosont a nagy macskamagányba. Ők nem hajlandók sem emberben, sem pajtásban megbízni.

Karosszékedbe kapaszkodva, a terasz alól nézted a szemerkélő esőt és érezted, amint minden földet érő csepp küld neked egy csendes mosolyüzenetet.

A már sárgába hajlott levelű, felfutó nagylevelűt még megpróbálja bátorítani, pedig talán tudja, hogy odébb még a tavasz. Most egyedül — nem magányból és magányos tömegből — a középutat választod, mert ember vagy, társas lény. Nem macska, még csak nem is kutya, mégis ebgyerekek szerelmes hevével szippantod magadba a nem eltaszított érzelmeket.

Csak az lehet igazán magányos — egyedül, vagy tömegben —, aki bilincsbe zárva befogadó készségét, minden irányból elzárkózik.

Már felszáradt az eső nyoma, a fű is megpróbál visszazsengülni. Keményen küzd, de őszelőn nem sikerülhet. Viszonozza az épp rázúdult szeretetcseppek jóindulatát, s így teszel te is a fűszálak példáját követve.

 

Közben újra lett internetem. Lám-lám, függőség…

Legutóbbi módosítás: 2013.09.29. @ 10:03 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/