Boér Péter Pál : Köteles rész

 

— Megsodorta rendesen?

— Én kérem, szokásomhoz híven verem és fonom.

— Részekben?

— Nem vagyok részeg uram, soha nem iszom.

— Ne tekerje ki a szavamat! Egyszerre, vagy külön veri és fonja?

— Tekerem… Értem már! A két végletre gondol, talán?

— Igen, az egyik a köteles, a másik a kötél nélküli. A döntés szerint nem úgy lett, ahogy a korábban jogtalannak ítélt jogosokkal le akarták nyeletni! Ezt most ők, az örökösök sodortatták, hogy végre megkaphassák járandóságukat. Kapja meg a magáét az az egy, aki nem volt hajlandó lemondani! Mutassa!

— Itt van, kérem.

— Szép munka, ha nem is kábító. Azt hiszem szelíd, és nem vad kenderből készült…

— Úgy van uram.

— Végezze el az utolsó simításokat. Csináljon egy szakítópróbát, aztán kiosztjuk a részeket.

— Megmérem, kérem szépen, nálam másfél tonna után bolyhosodott fel.

— Nem szakadt?

— Nem.

— Akkor jó, a jogát vesztettnek annál kevésbé. Kioszthatjuk neki a kötelesrészt. Szóljon a nagy kötelességtudásúnak, és két kisebb, még csak spárgányira képzett munkatársának, hogy el lehet választani a részeket! A kötél nélkülit a kötelestől.

— Megbocsásson, lecikázott bennem a felismerés, mint egy himbálózó függőhíd laza korlátjairól. Köteles vagyok jelenteni… Jaj, mit mondtam! Ugye kérem, ha nem kérem, vagy követelem perben, akkor köteletlenül hagynak?

— A köteles rész minden olyan embernek jár, aki túl sok csomót keresgél!

— Megértettem és megjegyeztem! A nagy csomó kákát kerülve, csomótlan peren kívüli egyezséggel, lemondanék saját kötelességemről.

— Elfogadom, de csak ha továbbra is marad a független kötelesrészek követelőinek, áttételes dependenciájú függőség okozója! Közérthetőbben, kötélség gyártója és készítője!

Legutóbbi módosítás: 2013.03.17. @ 17:56 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/