Boér Péter Pál : Elmondóka

 

Kedves gyermekek, ma végre lerántom a leplet arról az obstrukcióról, amint felnőtt bácsik és nénik, nap mint nap „mondókának” nevezett agymosással butítanak benneteket. Csak egy példát ragadnék ki: „Kispiricsi faluvégén folyik el a kanális…” Azt persze szándékosan nem mondják meg, mi egyéb folyik a kanálon kívül, azon a tudom is én hol terpeszkedő faluvégen. Egyáltalán, miért emelik ki a kanalat, mikor egy gyermek szemszögéből, az összes többi sokkal érdekesebb lehetne, már csak azért is, mert valószínűleg nem tudta, hogy falujuk végén bármi folydogál.

Tény, hogy a helységnevet jól megtanulják. De hogyan? Hiszen az alsóvöcsögelei bölcsisek is kispiricsinek képzelik magukat. Ármány dolog kérem, de a folytatás még brutálisabb. Az a gyermek, aki kinőtt a babakorból és elkezdett babázni, hirtelen szembesül egy mézesmadzaggal, valamint egy ellentéttel: „Nem megmondtam édes rózsám te leszel a babám is”. Itt sincs tisztázva, hogy mi más lesz, sőt komoly tévútra vezetik azzal, hogy rózsaképzetet keltenek a zsenge korú, még bimbózni vágyó kisgyermekekben.

Látják, már én is a bűnözés útjára lépek, mikor bimbónak nevezem őket, pedig de nehéz ez, mert én vöcsköknek, prücsköknek, kölyköknek és gyerkőcöknek hívom őket. Ám most érzékeltem, hogy ez is helytelen, talán azt hihetik, hogy tényleg azok, miközben felelősségem tudatában állítom, lehet, hogy azok! Másképpen hozzáállva a dologhoz, az én becézésem nem ferdített torzítás.

Térjünk vissza a baba szóhoz! Már igen kiskorúak is tudhatják a szó átvitt értelmét, ezért életkoridegen, önértékelést zavaró vágyódásaik és hibás hozzáállásuk lehet. Mindez, az ilyen gügyögő-bügyögő mondókák miatt!

Talán a „cin-cin-cillárom” a legépítőbb és legobjektívabb rész – még ha van is benne némi durvaság -, legalább nem szakad fényévekre a valóságtól. Ám rögtön, a viszonylag jól érthető sorrész után bedobják, hogy “te leszel a virágom”. Itt már kacérkodtak a rózsával is. A rózsa ugyan virág, de nem édes, hiszen ifjú polgártársainkat korábban édes rózsámnak kottázták… Most pedig az édest elhagyva, teljes általánosításba zuhannak, és virág perspektívákat nyitogatnak szegény mondókaallergiás, apró termetű, gyermekded honfitársunknak.

A veszélyhelyzet közzétételén túl mást nem tehetek, adminisztratív lépésekre nincs lehetőségem. Mindenki tegye meg a szükséges lépéseket, de ne értsenek félre! Véletlenül egybehadartam a szavakat… Nem kívánom, hogy mindenkit egyen meg valami…

Ha durván objektívnek látszik is tanácsom, de tanítsuk gyermekeinket valós dolgokra „mondókáikban”. Például erre:

„Vág a szekerce, csattog a bogra,

Pottyants kisgyermek nagyot nagyokra,

Vannak egypáran, akár a bögre,

Akasszunk mindent együtt a szögre”.

Legutóbbi módosítás: 2013.03.17. @ 20:44 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/