Bűdi Gábor : Dr. A. Franz Tukmal különös élete és rejtélyes halála

…bloomingtoni állatkert grizzly párjának hím medvéjére egy levakarhatatlan ügynök szexuális potenciacsökkentőt beszélt rá, azonban a beszélgetést hallgató nőstény közbeavatkozott, s megszáradt medveürülék formájában az ügynököt szélnek eresztette… *

 

 

Dr. A. Franz Tukmal német és indonéz szülők gyermekeként látta meg a napvilágot 1911-ben az Egyesült Államokbeli Illionisban. Az érdektelen és ingerszegény környezetben nevelkedett, illetve inkább cseperedett fel. Környezetében korán kitűnt különleges képessége, miszerint bárkinek lyukat tudott beszélni a hasába. Korai krónikák feljegyezték hogy a 20-as években Illionis környékén számos esetben szorultak emberek kórházi kezelésre megmagyarázhatatlan eredetű gyomortáji sérülésekkel. A sajtó meg nem erősített értesülései szerint a sérültek között pusztán egyetlen közös pont volt feltárható, azaz mindannyian találkoztak egy Franzi nevű kócos kiskölyökkel.

Franz Tukmal különös képességeit már kamasz korában, biblia- majd később porszívóügynökként kamatoztatta, melynek következményeként vallási belviszályt robbantott a hindu közösségben és válási hullámot indított el szűkebb környezetében, hisz a méregdrágán megvásárolt, ámbár felesleges porszívókra a rábeszélt háziasszonyok nem tudtak elfogadható magyarázatot adni a férjüknek, akik az ügynökben szeretőt sejtve felrúgták házasságukat.

Tukmal karrierje üstökösként száguldott át Amerika egén, s számos fanatikus követőre akadt. Rajongói nagy örömére Tukmal tankönyvet írt az értékesítői szakma lerombolásáról, melyben nyíltan hirdette korábban ismeretlen nézeteit, miszerint a fogyasztói társadalom uralásának egyetlen módja az, ha figyelmen kívül hagyjuk az emberek szabad akaratát, valós szükségleteit, s egyszerűen „rábeszéljük” őket a vásárlásra függetlenül a termék használhatóságától és szükségességétől. Tukmal 1951-ben doktori címet szerzett, miután kiváló meggyőzőerővel és érvelési technikával az University of Illionis Kereskedelmi és Közgazdasági karának vezetőit mélységes lelkiismeret furdalásba és kis híján a halálba dumálta tudományát illetően.

Dr. A. Franz Tukmal 1977-ben ismeretlen körülmények között eltűnt, s egyszerűen nyoma veszett. A rendőrség egészen 1997-ig nyitva hagyta az aktát Tukmal eltűnésével kapcsolatban, hisz számos direkt és indirekt jel utalt arra, hogy bűncselekmény áldozata lett. Egyes feltételezések szerint egy tremonti háziasszony – aki házasságkötése előtt női pankrátorként híresült el – egyszerűen hátba szúrta egy elektromos hátvakaró és háztartási turmixgép előnyeit ötvöző elektromos berendezéssel, melyet eladni kívánt neki, majd egyszerűen megetette a disznókkal. A szárnyra kapó legendák megemlítik azt a metamorai bányászt is – mint potenciális elkövetőt -, aki miután balesetben egyik lábát elvesztette, egy Tukmallal folytatott kocsmai beszélgetést követően azon kapa magát, hogy vásárolt egy pár görkorcsolyát.

Az ügy felderítetlen maradt, ám a legvalószínűbb magyarázattal eltűnésére az a hír szolgálhat, mely szerint 1977-ben a bloomingtoni állatkert grizzly párjának hím medvéjére egy levakarhatatlan ügynök szexuális potenciacsökkentőt beszélt rá, azonban a beszélgetést hallgató nőstény közbeavatkozott, s megszáradt medveürülék formájában az ügynököt szélnek eresztette.

Dr. A. Franz Tukmal szellemi öröksége tovább kísért, melynek káros következménye a XXI. század elejére tragikus mérteket öltött, hiszen tanainak titkos követői a Tukmál-kórban szenvedők ma is itt élnek közöttünk, sőt a „Meggyőzés művészete és érvelési technikák” címmel oktatják is azt!

 

 

Gyűjtötte és írta: Bűdi Gábor

 

 

Legutóbbi módosítás: 2011.03.01. @ 10:58 :: Bűdi Gábor
Szerző Bűdi Gábor 40 Írás
Nem vagyok író, s nem vagyok költő. Nem tanultam sem írni, sem költeni, s már nem is fogok. De gyakran túlcsordul bennem az öröm vagy bánat, a düh vagy lelkesedés, s ami átfolyik a peremen az rászárad a papírra. Olvasható formában. Van egy vers, amely megváltoztatta az életemet, beszéljen helyettem: "Hozzám már hűtlen lettek a szavak, vagy én lettem mint túláradt patak oly tétova céltalan parttalan s úgy hordom régi sok hiú szavam mint a tévelygő ár az elszakadt sövényt jelzőkarókat gátakat. h bár adna a Gazda patakom sodrának medret, biztos utakon vinni tenger felé, bár verseim csücskére Tőle volna szabva rím előre kész, s mely itt áll polcomon, szent Bibliája lenne verstanom, hogy ki mint Jónás,rest szolgája, hajdan bujkálva, később mint Jónás a Halban leszálltam a kínoknak eleven süket és forró sötétjébe, nem három napra, de három hóra, három évre vagy évszázadra, megtaláljam, mielőtt egy még vakabb és örök Cethal szájában végkép eltűnök, a régi hangot s szavaim hibátlan hadsorba állván, mint Ő súgja, bátran szólhassak s mint rossz gégémből telik és ne fáradjak bele estelig vagy míg az égi és ninivei hatalmak engedik hogy beszéljek s meg ne haljak." Babits Mihály - Jónás imája