Boér Péter Pál : Ellőtték

 

 

 

– Frontátvonulást mondanak az előrejelzők holnapra, csak azt nem tudom, hogy kicsi, vagy nagy frontot. A kis front nem gond, ott viszonylag kevesen pusztulnak el. A nagy front esetében, általában úgy hullanak az emberek, mint szúnyogirtásban a zümmögők.

– Emlékszem, mikor hazajöttél a frontról sok mindent meséltél az átvonulásokról. Szerencséd is volt, mert ellőtték az eszedet, így aztán leszereltek.

– Tényleg asszony, ahogyan mondod, dereng, hogy ellőttek valamimet! Az eszem lehetett? Az a fontos, hogy nyugodtan itthon vagyok és nem kell a halál arató-cséplőgépével egyenlősdit játszanom. Hol a fenében van az embernek az esze, nem tudom, de sokakat megmentett már annyi biztos.

– Mesélik, hogy hozzád hasonlóan, mások is az eszüknek köszönhetik megmenekülésüket. A legjobb tudomásom szerint, ha nem csal merengő emlékezetem, van aki a zsebében hordja, mások a retiküljükben és most ugrott be, hogy én a széfben tartom. Mekkora az ész tulajdonképpen?

– Változó. Egyeseket, ha megmentett, akkor talán zakójuk belső zsebében hordhatták, mondjuk a szív magasságában és lepattintotta a lövedéket. Nem tudom, hogy lehet-e olyan méretű, mint egy korabeli, teljes testet védő pajzs, de akár azt is el tudom képzelni. Akkor nekem jó nagy eszem lehetett, hogy csak azt lőtték el, mert minden egyebem ép. Te is jobban tennéd ha a széfből kivennéd a magadét -most így frontátvonulás idejére-, ha már ilyen védelmező erejű. Különben hányra mondták?

– Valamikor a hajnali órákban kezdődik, de tudod milyenek ezek az előrejelzők, folyton tévednek. Lesz abból délelőtt tíz is, persze sosem lehet tudni… Én azt mondom, feküdjünk le idejében, már este tíz van. Ha mégis rendesen megérkezne a front, akkor legalább legyünk védve.

– Te az eszeddel, én meg ugye le vagyok szerelve, vagy  nem? Tudod mi ugrott be most így? Valamikor, régen azt hallottam, hogy akadnak, akik a fejükben tartják

ezt a -hogy is mondják-, ja eszet, amit nekem ellőttek mélységes hálámra, hiszen az életemet mentette meg az észlövés, de elég nagy marhaságnak tartom. Képzeld el, ha valaki nem kívül tartja az eszet, akkor hogy tud az védeni?

– Én meg azt hallottam, van aki a fülében tartja, az már ugyanaz, nem? A fül is a fejen van, meg ami a fülben van az is a fejben van. Nem akarok vitázni, egyszerűen csak azért mondom, mert a fülemmel hallottam, amint mondták. Gondoltam hátha arra lakozik.

– Mondd, akkor én most hadirokkant volnék? Azt nagyon nem szeretném, azok sántikálnak, bicegnek meg hiányzik nekik valami. Nekem semmi nem hiányzik, mindenem megvan ugye?

– Teljesen ép vagy, mindössze az eszedet lőtték el. Esztétikailag tökéletesen nézel ki!

– Látod, mekkora mázlim van kicsikém! Na jöjjön az a nyavalyás front, menjünk aludni!

– Ideadnád a járókeretemet? Messze van a hálószoba és ha netán erősebb front jön, menekülni szoktak. Tudod, emlékszel nem? Mikor leszereltek, utána is egy csomót kellett menekülni, arra is szükség volt!

– Itt is szükség lesz a járókeretre, a botomat is készítsd oda. Jut eszembe, Magdika hozott egy tál cseresznyét, egyél meg néhány szemet, nagyon egészséges arra a…micsodára is?

– Valami jönni fog, vagy nem?

– Meg el is lőttek valamit.

– De hogy ellőtték! Nagyon ellőtték. Menjünk aludni, szép álmokat!

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2011.03.18. @ 10:50 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/