Boér Péter Pál : Általános élethelyzet

 

 

Az emberek életét a szabályok teszik tönkre. Hányszor elmondtuk, hogy a szabályokat kell az élethez és nem az életet a szabályokhoz igazítani. Lépni, soha nem mertünk, mintha bástyáról kiálló, ránk szegezett, XVI. századi mozsárágyú célpontjai lennénk. Pedig nem! Olyan egyszerű volna, ahogy a síneket váltókkal, úgy rossz szabályokat, igazításokkal önmagunktól elkülöníteni. Vegyünk egy általános élethelyzetet. Ugye sokat gondolkodtunk a beterjesztés előtt, de csakis és kizárólag

olyasmi jöhetett számításba, ami már mindenki életében előfordult. Közel, s távol nem ismerek olyan embert, a csecsemőtől az aggastyánig -férfiakat és nőket-, akik többezerszer ne teljesítettek volna őrszolgálatot. Az őrszolgálat szabályzata -mindannyian tudjuk, hiszen ez egy mindennapos életpélda-, ha támadó jön (már pedig az őrszolgálatot teljesítőt, minden alkalommal megtámadják), a jól megvilágított őrhelyről, mint kiváló célpont, az őr köteles felszólítani “állj, ki vagy” kiáltással a feléje osonót. Ha a támadás szándékát nem veti el és nem is aratja le a támadó, akkor “állj vagy lövök” után, a megátalkodott támadni vágyó, aki támadását továbbra is folytatja, egy felhők felé kilőtt, amolyan csikósostor pattintásnak megfelelő ijesztgetésre számíthat. Ezután szigorú lábkarcolásos, három napon belül gyógyuló sérülést okozó, célzott lövés leadása következik és csak amikor már az őrszolgálatot teljesítőt tökéletesen lelőtték -mint mindannyiunkat itt-, hiszen mind voltunk őrségben -a kisunokámat, épp mikor hazaértem váltották le, pedig még csak három hónapos-, tehát, amikor jól lelőnek, akkor jöhet a célzott lövés. Ez kérem a szabályzat. A valóság, miután mégiscsak cseverészünk, picikét átalakítja a szomorú valóságot, amolyan aszfalt utat simít sáros göröngyökből.

Tehát az “álljkivagyálljvagylövök” kiáltás után, azonnal a felső testre leadott, célzott lövéssel helyesbítjük a szabályt, majd néhány másodpercnyi szünet után egymástól, két újabb lövedéket eresztünk Föld körüli pályára.

Javaslatunk, amit megfontolásra ajánlanánk, hogy életszerűbb módon oldjuk meg az ilyen mindennapos helyzeteket. A gyakorlat- mindannyiunk által ismert, hiszen mindannyian voltunk már őrségben, mindannyiunkat, minden egyes alkalommal megtámadtak és minden egyes alkalommal úgy jártunk el, amint azt leírtam- alakításra szorul. Javasolnám a következőt. A támadót felszólítás nélkül le kell lőni, így hatalmas nemzetgazdasági plusz jövedelmet jódlizunk össze- két fölöslegesen kilőtt lövedék megspórolásával. Felszólításra nincs szükség, viszont, hogy a történelmi múltat ne gyalázzuk és alázzuk, ezt a mára divatjamúlt és gyakorlatiatlan szokást megtarthatnánk, mondjuk a végére. Ezért az őrségben álló, elkurjanthatja magát “álljkivagyálljvagylövök”, a lövés és két darab lövedék spórolása után.

Persze, nagyon sokat dolgoztunk tervezetünk benyújtásával és mindenre kiterjedő figyelemmel, látókörünk sarkából nem esett ki az a magától értetődő veszély, amit ez a szabály -helytelenül alkalmazva- magában rejt. Ugyanis az ilyen szabályváltoztatás után, az őrségben álló kisgyermek, leányka, fiú vagy aggastyán, az őt leváltani érkezőket, minden bizonnyal szitává lövi, hiszen minden, az őrizendő terület belsejébe tolakodót -legyen az magányos vagy csoport-, joggal és szabályosan

hatástalaníthat, lövedék bevitele által. Ezért javasolnánk záradékként, hogy az őrségben levő mindenkiket, ezentúl kizólag vaktölténnyel lássák el -minden tárat teletöltve-, hogy biztonságérzetük ne csorbuljon és tegyük kötelezővé a támadóknak (akik természetesen minden egyes őrszolgálat időtartama alatt jelentkeznek), hogy az első durranás hallatára, szótlanul roggyanak össze.

Még mindig veszteségben vagyunk, hiszen egyetlen vaktöltény kirepült a nemzetgazdaságból, éles azonban nem! Sem éles, sem vak, második és harmadik lövedék pazarlása, nem lazít a város panorámájában gyönyörködő, éjjeli pandák zsebén.

Van még egy lényegtelen és elhanyagolható dolog. A támadót ne likvidálják, tény hogy ez nem nemzetgazdasági érdek, de hogy ne pazaroljunk feleslegesen, minden támadót kötelezni lehet, hogy támadását annyiszor ismételje meg, ameddig a rá kilőtt lövedékek árát vissza nem téríti.

Bátorkodunk benyújtani javaslatunkat az elfogadás reményében, így hagymaszállal, kozmetikázás nélkül.

 

Legutóbbi módosítás: 2011.03.22. @ 16:00 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/