Boér Péter Pál : Önkényes lépcsőfoglaló

 

– Üdvözlöm szomszéd úr, de rég nem láttam!

– Á dehogy, csak nem volt világítás reggel a lépcsőházban tudja.

– Bocs az lehet. Na várjon, odébb húzodok egy kicsit, hogy fel tudjon menni a lépcsőn.

– Nagyon kedves! Mióta is ismerjük egymást?

– Én tíz éve lakom itt.

– Akkor legalább annyi ideje, hiszen én akkor már kopott fogú, széllel bélelt vén gebe voltam. Lassan, nem is emlékszem mióta lakom itt.

– Ne búsuljon, még az uborka sem teszi azt, mikor szontyolodott töknek képzeli magát, még rosszabb esetben dinnyének.

– És maga minek képzeli magát?

– Tudja legszívesebben szabadon szárnyaló, csipkés szárnyú bohócsügérnek.

– Mindig is szerettem magával beszélgetni. Olyan, hajat veresítő, apró szemcsés, kicsit túlsült gondolatai vannak, hogy nem tudnék odébb állni. Egy koszos disznó magához képest kerekes sakkfigura.

– Az lehet. Jönnek, mennek itt az emberek, olyan forgalom van. Mindenki köszön mindenkinek, mindenkivel beszélgetek, de legjobban magával szeretek én is. Na lébucoljon fel, fáradt lehet már.

– Majd jövünk a fiúkkal ultizni.

– Azt jól teszik, nagyon unatkozom itt. Úgy érzem magam, mint egy rozsdás revolver forgótárjába rakott, egyetlen töltény. A baj, hogy senki nem pörgeti már, csak csücsülök itt magamnak.

Aztán nyílt a lépcsőház ajtaja és belépett egy újabb szomszéd.

– Szevasztok srácok! Mizujs, mizujs? Hogy ityeg a fityeg?

– Nálam minden a régi – mondta az ülő.

– Most jövök a munkából – válaszolt Vili.

– Vilikém, ráérnél két óra múlva? Bútort hozunk, a régit levisszük a kukába, az újat meg fel. A te bivalyerőd nélkül nehezen boldogulnánk.

– Elhiszem pajtás, hívjál még két, három szomszédot! Repítjük, mint a kapucnis űrhajós a kókuszdiókat. Seperc alatt felsicceljük.

– Te Vili, jut eszembe, a szomszéd urat el kellene távolítani.

– Á igen! Tényleg, miért is van maga tíz éve idebilincselve a korláthoz?

– Már nem emlékszem, Tudja, kidagasztotta magát a memóriámból, mint egy jól megkelt cipó és az emléke is törött köröm lett, mint a TV macié.

– Nézze, délután hozunk szerszámokat és eltávolítjuk a bilincseit, aztán mehet Isten hírével.

– Ne szúrjanak ki velem srácok! Így legalább van hol laknom.

– Mondja, maga illegálisan tartózkodik itt tíz esztendeje? – kérdezte tőle Vili.

– Csak nem gondolja, hogy magamat bilincseltem ide! Milyen érdekes, mostanáig senkit nem érdekelt.

– Semmi gond. Az ilyenektől kell megvédeni a társadalmat. Józsikám, add ide a telefonodat, az enyémnek lemerült az aksija. Beszólok a bátyámnak az örsre, hogy vigyék a bűnözőt a maga helyére.

– Srácok, valamikor valaki mocsokul idebilincselt engem, már nagyon sok éve. Azt sem tudom, hogyan tengődtem át ugyanabban a szerkóban, evés, ivás nélkül. Valami -a növények fotoszintéziséhez hasonló-, beton radiációszintézist fejleszthettem ki, vagy mi. Ha most elvisztek, oda a biztonságom. Nem akarok csöves lenni!

– Hallod már Józsikám! A csöves azt mondja, nem akar csöves lenni. Na ide figyelj pajtás! Nem leszel csöves, úgy mész a dutyiba mint a pinty! Huszan lakunk itt, mind a huszan vádat emelünk ellened!

– Tíz évig senkinek nem szúrtam szemet, miért épp most?

– Na má! Akadályozod a forgalmat kisapám és foglalod a lépcsőt, önkényesen terpeszkedsz itt a bilincseddel, akár a napraforgó a réten. Lesz most lakásod egy darabig.

– Alkut ajánlok. Szereljék le a méregdrága riasztórendszert, leszek én ennek a lépcsőháznak a riasztója 24 órás műszakban. Áll az alku?

– Most az egyszer, mert vajszívünk van. Különben sincs olyan szerszámom, amivel a bilincset el tudnánk távolítani. De ugass jó hangosan, ha betörőt látsz és a neved a mai naptól kezdve Heki. Áll az alku?

– Ultizni jönnek?

– Hekikém ül, kutyával nem ultizunk!

– Kár. Akkor, ezután –esténként- számolni fogom a csendben idehullámzó, tanganyikai lépcsőfokok csörrenésének doboló ritmusát.

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2011.02.11. @ 12:54 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/