Boér Péter Pál : Repülünk Gyuszik!

 

 

 

– Repülünk Gyuszik! Még sohasem voltam ilyen magasan, amikor rengeteg idővel ezelőtt elindultunk a lejtőn lefelé – meg sem próbálnám megbecsülni, hogy mikor -, azt hittem sosem érjük el azt az áhított mélypontot, ahonnan már csak felfelé vezet az út. Előbb lépésben, majd sietve, aztán rohanva, végül szinte zuhanva ereszkedtünk! Emlékszem, a gyomrom égnek állt hajszálaimban émelygett, aztán jött a hirtelen váltás. Ti gondoltátok, hogy a mélypont-, holtpont-, nevezzük ahogy akarjukból olyan sebes a felszínre jutás? Akkor meg a talpamat vakarászta a gyomrom, jól is tette, mert nagyon viszketett. Most itt repülünk, olyan magasságban, mint még soha. Valaki, a béka ülőgumójáról mesélt a múltkoriban, szerinte egyesek távcsővel nézik! Ha, ha és megint ha, hiszen nem eszik olyan forrón a kását!

   – Mondja Zoli bátyám, tulajdonképpen muszáj nekünk ilyen magasan röpködni? Egyáltalán szokványos dolog az, ha egy csille majdnem a felhők hasát simogatják? Maga erőltetett bele minket ebbe a zuhanórepülésbe, pedig külszíni fejtés vagyunk. Miért kellett ez a hiperbolikus utazás?

   – Te lecsapott fülű Gyula, itt én vagyok a mérnök, azt sem tudhatod, mi az a hiperbola! Külszíni fejtés ide, külszíni fejtés oda, bánya vagyunk, vagy nem!? A bányának pedig vájatai vannak. Én nem engedek a negyvennyolcból – legalább annyi évet éljen minden bányász -, de ez nem ide tartozik. Kérlek szépen, nekem A pontból B pontba el kell juttatnom a csillét. Ráadásul motorizáció nélkül, mint ahogy megparancsolták. Tudod!? Egyedüli megoldásnak ezt a módszert találtam. Bezúdítjuk a föld alatti alagútba, ahol mikor már jó gyorsan robog a terhével, hirtelen megfordítjuk az irányt, és felrepül, szinte bepottyan a célba.

   – Zoli bátyám, egy pici lejtővel is megoldhatott volna mindent…

   – Sületlen Gyusz, én bányamérnök vagyok! Nézz körül, itt, a sasok röpte fölött még úgysem jártál soha, ezt a járatot kimondottan nektek szántam, egy ilyen nem menettérti jeggyel. Gondolom, visszabírtok cammogni?

   – Zoli bátyám, megváltozott a tendencia, bár még mindig minden békák ülőgumója felett vagyunk, de ha föld alá nem is, be fogunk csapódni!

   – Valaki átvert? Kicsinálom! Sosem szerettem a kétkulacsos köpönyegforgatókat! Ki fog becsapni kicsodát?

   – Jé, mennyi szétroncsolódott, hajlott és repedt tengely, törött kerék, horpadt csilletest, és egyre nagyobbak!

   – Zoli bátyám, közeledünk a becsapódáshoz…

   – Ne spionkodj! Mondd már meg ki az! Mondd máááááááá…

Nagy durranás volt, de színvonaluk íve nem mélyült az induló ponthoz képest semmit. A csille is egyben maradt, mert ilyen, másfajta rakománnyal még sosem landolt. Nem kell megijedni a lejtőktől, hiszen a mélypont után jön az emelkedőőőőő…

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2013.01.10. @ 22:02 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/