Boér Péter Pál : Előbb-utóbb

 

 

 

 

– Anyu, már a 25-öt is betöltöttem. Kihúzom hát magam előtted és bejelentem, hogy Iduskával szeretjük egymást.

– Ó de boldog vagyok édes gyermekem – húzta enyhén jobbra az ajkát az édesanya – örülök az örömödnek, ha gondolod csinálok egy jó kis madártejet így este lefekvés előtt, hogy kiteljesedj az örömben.

– Anyu, feleségül veszem Iduskát, megegyeztünk!

– Ahogy gondolod édes gyermekem, hiszen nekem e te boldogságod a legfontosabb.

Mondta az anyja és hirtelen olyan képet vágott, mintha citromba harapott volna.

– Majd jó sok palacsintát sütök az esküvőre és levágunk egy malacot!

– Valahogy megoldjuk anyu. Örülök, hogy nem ellenkezel, hallottam egész más helyzeteket is.

– Drága gyermekem, te meg én olyan szinten egyek vagyunk, hogy egymás boldogságát soha semmiben nem ásnánk alá. Így van kisfiam?

– Persze anyu.

– Te is megtennél bármit, hogy ne szomoríts, hanem boldogíts?

– Biztosan megtennék mindent, anyu.

– És hol szeretnétek lakni aranybogaram?

– Úgy gondoltam bérelünk egy lakást, valahogy csak el leszünk albérletben egy darabig, amíg összespórolunk egy szerény otthonra valót.

Anyu, egészen pánik érzések mögül sanyarította a mosolyt, kényszerűen az ajkára.

– Gyermekem, épp az előbb mondtad, hogy az én boldogságom is van olyan fontos neked, mint a tietek nekem. Miért lakjunk annyian annyifelé? Sok jó ember kis helyen is elfér. Nem?

– Dehogynem. Nem tudom mire célzol, anyu?

– Úgy gondolom, hogy itt mind a hármunknak bőven lenne helye, talán még egy unokának is. Persze mikor lesz az még!

– Nem lenne rossz, ha megkapaszkodnál anyu, mert mi jövőre tervezzük a gyereket.

– Olyan hamar fiam? Mikor akartok élni?

– No de anyu! Te 18 voltál, mikor szültél, úgy gondolom azóta is élsz.

– Ja kérlek, az más! – sütötte le szendeséget és önfeláldozást sugárzóan szemeit. – Mikor lesz az esküvő?

– Jaj anyu, de örülök, hogy ilyen pozitívan állsz az egészhez! Féltem egy jókora veszekedéstől.

– Nem szoktunk mi veszekedni, esetleg vitázni.

– Az ugyanaz nálam. Két hét múlva szeretnénk, csak úgy egymás között, nem hívunk meg senkit. Lerendezzük és ha már felajánlottad a lakhatást, természetesen

örömmel elfogadjuk.

A „jövőre unoka” említése, anyunak befagyott a gondolataiba. Nem szólt semmit csak nézett, aztán megkérdezte hogy is hívják azt a …, lányt.

– Már mondtam, Iduska.

– Rendben, két hét múlva mehet a nászinduló.

– Szuper vagy!

Eljött a két hét, elmentek az illetékes helyekre, mindenhonnan megkapták a papírokat, áldásokat és vékony pénzű, apró elefántokhoz hasonlóan, a nászutat mindjárt ki is hagyták. Jó lesz majd a régi új otthonban is. Iduskának mindenképpen új.

Érkezéskor igen furcsa érdekességgel találták szembe magukat, ami átmenetileg úgy hatott, mintha egy winchester – olyan vadnyugati puskacső – elé állították volna őket. Anyunak más sem lebegett a szeme előtt, csak a fia elorozása. Felvarratott egy csodás mosolyt, mielőtt seprűjére ült volna, hogy körbelovagolja a fellegeket és ráfagyasztatta az arcára. Az anyu átrendezte a lakást.

– Tudjátok gyerekeim, görcsösre sodortam a tenyeremet a tészta nyújtással. Látjátok, itt a sodrófa? -mutatta mosolyogva, majd visszatette a helyére.

– Annyit gondolkodtam, hogy legyen mindenkinek a legjobb és aztán rájöttem. Két szoba van ugye. Ha vendéget akarunk fogadni, vagy csak úgy általában, nekünk, napközben egy közös beszélgetésre van kedvünk, kell egy nappali szoba, ezért berámoltam az összes fekvőhelyet ide a hálószobába. Jól megférünk majd, hiszen semmi nem győzheti le a … – itt kicsit megakadt, zsebébe nyúlt, elővett egy almát, kimeresztette szemeit, egy kegyetlen keményet harapott bele és fogai között recsegtetve folytatta kínkeservvel – …szeretetet.

„Nem biztos hogy négylevelű lóherét találtunk a mama gondoskodásában”, morfondíroztak a gyerekek. „Majd csak elalszik és akkor a szerelemnek is dúlnia kell”.

Anyu, aki máskor mindig kilenckor lefeküdt, most éjjel egyig kedélyesen cseverészett, majd jelentőségteljesen közölte, hogy nyugovóra tér.

– Iduska, még húsz percet várunk, azután bemegyünk.

A húsz perc elteltével besettenkedtek lábujjhegyen, forró vérrel, amikor felült a kedves mama és borzadva kelt ki magából. Kicsit egy nagy-nagy tüskés bogáncsfejhez hasonlított.

– Gyermekeim! Megfáztok, miért nem öltöztök fel?

„De ciki”, füstöltek kettesben, „de majd csak elalszik a vénlány”, az ifjú férj is így nevezte saját anyukáját, Iduska fülébe súgva.Tény ami tény, egy idő után elkezdett fűrészelni -úgy csendesen-, de egyértelműen. Ekkor ők is, meglehetősen visszafogottan, görcsösen, mint a gyerek akit sarokba állítottak és tudja, hogy minden mozdulatát figyelik, elkezdtek közeledni egymáshoz. Egy idő után megfeledkeztek a mamáról, aki a leges-legrosszabbkor pattant fenékre és sikított az éjszaka csendjébe.

– Fiam, mit művelsz? Rohanj a mentőkért, ennek a lánynak valami baja van! Hörög szegény, azt hiszem fuldoklik. Az is lehet persze, hogy csak nagyon rosszat álmodott az új környezetben, de majd megszokja.

A hirtelen hideg zuhanytól, Iduska a vaksötétben nyelvet öltött, elsárgultan drága, aggódó anyósára, aki azonnal megjegyezte.

– Semmi baj gyermekem, nem kell orvos. Csak rosszat álmodott és még szemtelenkedik is ez a perszóna, hogy is hívják Iduska, vagy mi. Jobban tennétek, ha külön aludnátok! Az is zavarhatja, hogy azon a szűk helyen nem tud rendesen pihenni.

A fiatalok fejében ekkor, a leges legelső éjszaka fogant meg az öröklés gondolatának mámorító érzése, ami majd felszabadítóan, a mamára vigyorgó végzet személyének közbenjárására, előbb-utóbb bekövetkezik.

Fruzsina néni 86 éves. 68 éves fia és 66 éves menye már a hamut is homunak mondják. Azóta is tenyerüket dörzsölik és várnak türelmesen, hogy megérkezik a nap, amikor rügybe pattant szerelmük, végre rendesen kivirágozhat.

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2011.03.01. @ 11:58 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/