Avi Ben Giora. : Android

 

Napjainkban már minden a cumputerhez vagy az úgynevezett „okos telefonokhoz” kötődik. Már a postás is néha úgy kézbesít küldeményt, hogy bedob a postaládába egy cetlit, amin van egy vonalkód. A lépcsőházban elhelyeztek egy szekrényt, amit ezzel a kóddal lehet kinyitni. A napokban ilyen küldeményt kézbesített a posta. A szekrényt sikerült kinyitnom és ott hevert egy ajánlott levél. A levélben arról értesítettek, hogy küldeményem érkezett Hollandiából, de a küldemény vámköteles. Nagyon elgondolkoztam, hiszen az utóbbi időben nem rendeltem semmit az Amazonon, mint ahogy sok mindent az elmúlt években. Akkor sohasem volt semmi gondom, kifizettem banki átutalással az árat, és pár napon belül megkaptam. Természetesen minden extra költség nélkül. Nem tudtam mire vélni a dolgot. Este beszéltem a lányommal és megkérdeztem, nem rendelt-e nekem valami meglepetést az Amazonon.

— De, egy mini klíma berendezést, ám vissza kellett mondanom, mert a küldemény elkallódott valahol. A pénzt visszakaptam, és nem láttam értelmét szólni neked.

— Na, figyelj! Kaptam egy ajánlott levelet, hogy Hollandiából feladtak valamit a címemre. DE! Előzőleg vámot kell fizetnem.

— Itt valami tévedés lesz. Hollandia EU ország, és ha onnét kapsz valamit, arra nem szabhatnak ki vámot. Nem írják, mi van a csomagban?

— Nem, sajnos.

— Én nem tudom, mi lehet, de semmit sem rendeltem nektek az Amazonon. Biztosan van egy telefonszám a levélben, hívd fel és őket kérdezd.

Másnap telefonáltam. Megkérdeztem, mi van a csomagban és mennyi a vám.

— Sajnos nem tudok választ adni. Legyen kedves idejönni.

Megmondta a címet és bontotta a vonalat. Megnéztem hol van az az utca, amit mondott, és hogyan jutok oda. Nem tévedtem Bécs külső kerülete. Egyórás buszozás, háromszori átszállással.

Az irodában elvették a levelet, amit kaptam, mondták foglaljak helyet, nemsokára jön majd a vámtiszt és hozza a csomagot. Jött is a vámos kezében egy csomaggal. Kért egy személyazonossági igazolványt, aztán miután tisztázta a csomag valóban az enyém, ismertette mik a lehetőségek.

— A csomagban valószínű egy modern android telefon van, amit Szingapúrban gyártottak. Kínai árunak minősül, vámköteles.

— Bocsánat uram, itt valami tévedés van. Én nem rendeltem semmit sem ettől a cégtől. A lányom Angliában él. Ő rendelt egy mini klíma készüléket, de minimum egy hónappal ezelőtt. Elkallódott a csomag, a pénzt visszafizették. Semmi mást nem rendelt. Én meg nem is tudom, hogyan kell rendelni az Interneten az Amazontól. Eddig, amit kaptunk az Amazonon keresztül, mindig megérkezett és vámmentesen. Legjobb tudomásom szerint az EU országokból származó termékek vámmentesek. Jelen esetben a küldemény Hollandiából jött, Hollandia EU tagállam.

— Jól tudja, ám itt van egy csavar. A Holland cég csupán egy lerakat. Az igazi származási hely Szingapúr. Márpedig a kínai áru az EU-ban vámköteles. Ha nem rendelt sem ön, sem a kedves lánya akkor ez tévedés.

— Igen tévedés lesz, de meg tudná mondani, hogy ha nem rendeltünk semmit sem, akkor ki rendelt a nevünkben. Ráadásul úgy, hogy kifizette az áru teljes árát, és csupán „csak” a vámot kellene kifizetnem.

— Hiába kérdez engem, nem tudom. Lehetséges, hogy az a mini klíma szintén kínai áru volt, még mielőtt beléptették volna az EU területére, visszaküldték Kínába, lévén, hogy az Amazon nem fizette ki a vámot rá.

— Na jó, de klíma berendezésből hogyan lett android telefon?

A vámos csak nézett nagyokat.

— Felbontom a küldeményt, hogy mi is van benne. Utána megmondom mennyi a vám rá. Ha akarja, kifizeti a kirótt összeget és viheti.

Azzal kibontotta a csomagot. A legmodernebb Huawe android telefon lapult benne.

— Ha akarja, kifizet 150 euró vámot, és viheti. Ha boltban veszi, drágább.

— Köszönetem, de nem kérem. Küldje vissza.

— Kérem, ahogy akarja.

Hazafelé azon törtem a fejemet, ugyan hogy lett a klíma berendezésből android telefon. Nem jöttem rá a nyitjára. Van valaki, aki esetleg tudja? Csak egy apró figyelmeztetés: Ha rendel valaki az Amazontól, tisztázza előre, nem kínai áru-e, amit rendelt, mert kellemetlen meglepetésben lesz része.

Legutóbbi módosítás: 2019.09.10. @ 15:01 :: Avi Ben Giora.
Szerző Avi Ben Giora. 457 Írás
A nevem nem pusztán művész név. Még csak nem is nick név vagy ragadvány. Ezt a nevet viselem immár több mint negyven éve, miután kivándoroltam. Azóta sok víz lefolyt itt a Dunán és Jordánon. Jó pár éve csatlakoztam a Hét Torony csapatához és azóta is itt tanyázok, rendszeresen. "Adminguru: Panteonba helyezve, elment 2021. június 8.-án! Részvétünk a hozzátartozóknak!"