Petz György : Tengerszélről

(haibun)

 

 

Úgy gondolta, a meglehetős nap aljában belenéz a vízbe, ott, ahol félni nem kell, mellébe dobbanó mélység, se sziklák nincsenek; nem les rá veszély.

Északon találta ezt, amikor még kicsi volt.

Anyja gumi fürdősapkáját orozta el, azzal járta a Balti-tenger szélét, virágot szedett a hideg vízből. Óvatosan alámerítette – már meg is volt egy széprajzú. Vitte sietősen, mutatni anyjának, lötykölődött a sapka tartalma; s amikor gyereklába megbotlott egy fadarabban – a virág kilöttyent az apró kavicsos partra. Akár egy darab máj – az elhullott darabot bepanírozta a tört kövű aljazat.

         De randa medúza, nehogy a sapkámba! – mondta anyja, és visszavette a gumi fejrevalót.

Vissza a vízhez, bele a hullámok szélibe. A víz elnyugodott. Akkor látta meg a lárvákat. Nem tudta másként megfogalmazni a kis, testet öltött csontvázakat, amik talán halak, de áttetszőek, föl se néznek, de igyekeznek csapatban, a víz szélén előre. Mindig előre.

*

Később csönddel keretezte a látványt.

„Egész a partokig, szerelmem, moszatig, fövenyig, ameddig csöppnyi állatok virágzanak, s már-már hal nélkül úszik a csontváz; ugye addig ringunk, ingjuk a vizeket, bársony; csöndbe fulladó barátom, ugye addig…”

*

Aztán felnőtt, teljesen.

egész a partig

már hal nélkül úszik váz

mondd ugye mi is

Legutóbbi módosítás: 2019.08.20. @ 18:20 :: Petz György
Szerző Petz György 1167 Írás
Sose feledd a gyermeket, aki voltál; benne a kulcsa annak, aki ma vagy. Középiskola: biológia-kémia tagozat; novellaírás, versek; kézilabda. Egyetem: 1974-1979 Szeged, magyar-történelem-Latin-Amerika speciális képzés; összehasonlító világirodalom szakkör, versek; kézilabda. Lakás: Békásmegyeren. Családi állapot : nős; három fiú, egy lány (38, 26, 19, 16). Tanítás: szakmunkásképzőtől az egyetemig hét éven keresztül Szegeden, Budapesten; tolmácskodás. Tíz évig szerkesztés, irodalmi vezetés könyvkiadóknál (Gondolat, Babits, Göncöl), majd újra tanítás a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban, majd a Fazekas Mihály Gyakorló Gimnáziumban; valamint szerkesztés, könyvírás. Bolha a világ ura (gyerekkönyv), Te is Az vagy (versek), Maga a tettes (krimiparódia és rádiójáték), Murphy-kötetek, Szerelmem, Mexikó (regény), Az ecetfa illata (regény; a Konkrét könyvek pályázatán NKM-különdíjas ), Kérdések és válaszok a görög mitológiából; Kérdések és válaszok a Bibliából újszövetség (ismeretterjesztő könyvek), Irodalom feladatgyűjtemény és Tanári segédkönyv (CD) Madocsai László gimnáziumi tankönyveihez. Üzenet társainak - az Alföld Kulturális Egyesület novellapályázatán II. díj 2006-ban. ****************** 1955-2020 Petz György elhunyt 2020 augusztusban! Részvétünk a családnak.