Adminguru : Botz Domonkos: Itáliai mesterek öröke – The legacy of italian masters

Botz Domonkos: Itáliai mesterek öröke – The legacy of italian masters
Botz Domonkos: Itáliai mesterek öröke – The legacy of italian masters
: 0
Év: 2016
  • Részletek

„Artisztikus, az anyagalakítás eleganciáját tükröző művei – a térelválasztóktól a dísztárgyakig, az ablaküvegektől a kisplasztikákig – azon túl, hogy szépek, a kellem bűvkörébe vonják a szemet, a művész gazdag képzeletvilágát személyiségjeggyé formálva, lélekrajzok.

A fénytől ittasult Itália, napsütötte tengerével és maszkos bohócaival, úgy segítette a hallatlanul érzékeny lélek mai és történelmen túli kalandját – valójában a lélek kiáradását –, hogy fölszabadította a bensőt.

Hogy az anyagalakításban valósult meg ez a csoda, briliáns technikával, jelzi a sokfelé tájékozódó kozmikus én önmegvalósító szabadság-futamát is.

Harlekin nevetve sír, miközben térdel a fény sikálta reneszánsz zsámolyán, és úgy kacsint a szecesszió mint díszítőművészet, mint életstílus világra nyitott ablakaira, hogy korunk modern érzésvilágát sem hagyja érintetlen.

Csaknem a szakralitásig nyújtózik, hogy szépségével bekopogtathasson akár a legprofánabb otthon ajtaján is. Lebilincselő lényével úgy szervezi maga köré a teret – a ringlispílen mesefigurák és képzeletünk holdfényes árkaiban fürdőző hősök –, hogy benne test és lélek, anyag és szellem egyként az összetartozás bűvkörét, emberségünk megőrzésének egyetlen esélyét hirdesse.

Az anyag, a szépséges ólomüveg világba tántorgó kalandjáról van itt szó. Ahogyan fölfelé lépked a léleklépcsőn, formát átizzító szenvedélye és mindenség-vágya különleges terrénumra ér, melynek neve – boldogság.”

 

Szakolczay Lajos

irodalomtörténész, irodalom- és művészetkritikus

 

Rím Könyvkiadó, 2016

ISBN: 978-615-5266-62-1

Borítóterv: Botz Yvette iparművész

„Botz Yvette üvegművész a fény, a teret belakó boldogság szerelmese”

 

Legutóbbi módosítás: 2021.06.30. @ 16:08 :: Adminguru
Szerző Adminguru 3 Írás
Rendszergazdi vagyok, nem lopom a napot....