Vékony Andor : Hogyan olvasok én haikut?

(nem így, ezt csak most és nektek)

 

téli éjszaka

vadkacsák hangja száll

délről északra

Az első 11 szótag felvillant egy természeti képet – rendhagyó szótagszám a második sor 6 (lehetne ott egy névelő, de csak bonyolítaná a helyzetet, a képet a bonyolultságot meg nem szeretjük).

 

– Évszakszó: “téli”, hasító szó: “száll”

 

1. Érződik-e rajta a „vu-si”? (a „semmi különös” taoista szellemisége)

– Semmi különös csak egy téli éjszaka.

 

2. Érződik-e rajta a „szabi”? (az a fajta egyedüllét, amely segíti az „én”-t feloldódni a szemlélt világban)

-Vélhetőleg a a költő egyedül (vagy belső magányában) szemlélődik az estben, meditációja lassan összemosódik a vadkacsák hangjával.

 

3. Érződik-e rajta a „vabi”? (rádöbbenés az egyszerű dolgok egyszerűségére)

– Kell egyszerűbb egy téli éjszaka felhangzó vadkacsa hangnál?

 

4. Érződik-e rajta az „avare”? (a bánatos visszatekintés a múltba, de nem a bánkódás, sopánkodás és egyéb szentimentális nyavalygás)

– Valószínűleg a felvillantott kép most csak a jelen pillanatát ragadja meg.

 

5. Átlengi-e a „jugen”? (a leírhatatlan, kimondhatatlan misztikus hangulat)

– “vadkacsák hangja” – lehet, hogy ott vannak a kacsák is, de lehet hogy nem, csak a hangjuk száll, de könnyen lehet csak képzeli a költő…

 

Ellentét (vagy Szepes Erikát követve csattanó):

– A költő a Velencei tótól délre él tanyáján. Téli estéken ilyenkor a vadkacsák már a tavon pihennek, hangjuknak északról kellene hallatszani, most mégis délről halljuk…

Legutóbbi módosítás: 2019.10.11. @ 12:59 :: Vékony Andor
Szerző Vékony Andor 88 Írás
Születtem Kiskőrösön, majd együtt nőttem a város Petőfi kultuszával, s valószínűleg ezért nem lettem költő. Egy ilyen kis városnak elég egy géniusz. De írok, és az úton lépdelve, hosszabb - rövidebb szünetekkel versekbe gyömöszölöm életemet. Szabad versek, kötött formába préselt impressziók és főleg haikuk színesítik utamat. Színesítik és őrzik, amíg a net virtuális világa őrzi írásaimat. A net költészet pillangó lét, a pillanat művészete: Ma még létezik a lap, ahová írsz, holnap "Error 404, a lap nem elérhető" felirat tárul a címre kattintó elé. Ennyi volt. Műveimet virtuális barátaimnak és annak a néhány kedves embernek szántam és szánom, aki engem is olvas. ** Földet művelek, palántázok és oltok. Alszom. S a lélek... Alszom. S a lélek álomvilágot alkot. Kettős lét örvény... Kettős lét... örvény, verseskönyvet írok és földet művelek. (Sárközi László - Vékony Andor: IV.)