Adminguru : Boér Péter Pál – Szabályerősítő

Boér Péter Pál - Szabályerősítő
Boér Péter Pál – Szabályerősítő
: 0
Év: 2018
  • Részletek

 

Harmincnyolc novella. Ennyi írást tartalmaz Boér Péter Pál leg-újabb válogatása, amelyet ebben az e-könyvben nyújtunk át olvasóinknak. Az elbeszélések mindegyike az életből ellesett, szerkesztésében találékony, szürrealisztikus hangvételű, tanulságos írás. Hogy milyen gazdag realisztikus kifejezéssel él, lebilincselő lendülettel, történet fonással alkot az író, már az első elbeszélés is jelzi.Ragadjunk ki egy szilánknyit a bombázás elől óvóhelyre menekültek párbeszédéből:

„Márpainé üldögélt vele szemben, eléggé gond-terhelt arccal.– Mondja, szomszédasszony, maga mit kezd ilyenkor az értéktárgyakkal? Bezárja egyáltalán a lakást?– Soha, szomszéd úr. Az egész vagyonom itt van a zsebemben.Kifizetem a számlákat, megveszem Gyurkám gyógyszereit, ami ma-rad, az a kosztpénz. Egyébként öltözködni sem tudnánk, ha az én drága uram nem lenne három úriember cipőkitaposója. Ezért van mindig feltörve szegénykémnek a lába, viszont az összes használt ruhát nekünk adják. El sem tudja képzelni, milyen jó holmit vetnek le! Mindenki azt hiszi, hogy üzletből öltözködünk. –Szerencséje van, szomszédasszony! Maga nem fél ilyenkor? Klárikám, bújj hozzám, fektesd fejedet a vállamra!” (Légó)Vagy vegyük a Megkönnyebbülésbekezdését: „Errefelé szép az élet,ismételgette magában Répa főtörzsőrmester, pedig falak között élt ő is, de tizenöt évvel a szolgálatkezdés után kivívta a ’legrettegettebb’ smasszer címét. Őrtársai egyszerre utálták és sajnálták. Ez az ember,vagy emberszerű lény… hízott. A hatalomnak értelmet kell adni, te-hát öt reggelit, öt ebédet és öt vacsorát fogyasztott, néha repetákkal.Az ütleg mesterének érezte magát, és rendkívüli technikákat talált fel, az amúgy is értelmetlen fogolyéletek teljes elértelmetlenítésére. Ha lehet, kerülte az őserdőben császkálást, ott, mindenféle fertőzőbogarak, pókok, ragadozók és kígyók között dagonyázva mások is elboldogulnak. Hadd vágják a fegyencek a fát, kell a konyhára, különben éhen maradna.”

Aki szereti az ízes beszédet, fordulatosnál fordulatosabb sztorikat, annak jó szívvel ajánlom Boér Péter Pál válogatott írásait. (DudásSándor)

***

 

Legutóbbi módosítás: 2019.07.10. @ 12:28 :: Adminguru
Szerző Adminguru 3 Írás
Rendszergazdi vagyok, nem lopom a napot....