Nehrer Gyorgy : Novellaíró pályázat

 

Novellaíró pályázat

 

KIÍRÁS

A székesfehérvári Fekete Sas szálló, kávéház és étterem a 19. század végén a helyi társasági élet központja volt. A szálló vendégei a magyar és osztrák városokból érkeztek, és főként kereskedők és a városra kíváncsi utazók voltak, de találunk köztük egyházi személyiséget éppúgy, mint ügyvédet, orvost, színésznőt és politikust is. Ahol ennyi ember megfordult, ott nemegyszer váratlan esemény, sőt botrány is történt, egyik-másik szinte regénybe kívánkozik.

A székesfehérvári Fekete Sas Társaság és a Vörösmarty Társaság pályázatot ír ki, melyre elsősorban kezdő írók műveit várja.

A történetek magja az egykori Fekete Sas szállóban, annak kávéházában vagy éttermében megtörtént valós esemény, amelyeket a Fekete Sas Társaság székesfehérvári lapokat böngésző kutatócsoportja talált meg. Ezek érdekes, izgalmas, olvasmányos feldolgozását várjuk.

A pályázaton bárki, profi és nem hivatásos alkotó is indulhat. Kizárólag új, magyar nyelvű, saját szellemi tulajdonú, egészében és részleteiben is publikálatlan mű adható be.

Műfaji megkötés, korhatár nincs.

A novella nem lehet hosszabb 20.000 karakternél (szóközökkel együtt).

A kiíró társaságok vezetősége és a bírálóbizottság tagjai nem pályázhatnak.

A beérkező művek három legjobbját díjazzuk.

Elegendő, igényesen megfogalmazott novella esetén a beérkező művek legjobbjaiból egy novelláskötetet állítunk össze, és felolvasásokat is rendezünk. Az evvel járó költségek a kiírókat terhelik.

A Fekete Sas Társaság munkájáról és a Fekete Sas szálló történetéről itt talál információt: www.feketesastarsasag.org

A Vörösmarty Társaság munkájáról itt talál információt: www.vorosmartytarsasag.hu

LEADÁS

Egy személy csak egy pályázatot nyújthat be, .doc vagy .docx formátumban (sorkizárt, 11-es vagy 12-es betűméret, Arial betűtípussal)

A pályázat jeligés.

A lapszámozott novella fejlécében csak a jelige és a mű címe szerepel.

A kísérő e-mail tartalmazza az író nevét és a jeligét.

A pályaművek beérkezését e-mailben visszaigazoljuk.

A bírálóbizottság csak a jeligés műveket kapja meg.

Leadás kizárólag elektronikus formában, a feketesas@gmx.net címre. Tárgy: „Novellapályázat“.

Ezt a postafiókot egyetlen személy kezeli, így az adatok titkossága, ill. bizalmas kezelése biztosított.

HATÁRIDŐK

Beküldési határidő: 2020. március 1.

Eredményhirdetés: 2020. április 30.

Feldolgozható témák

 Egy választott történet szabadon feldolgozható, de tetszés szerint kombinálható is. Kérésre a teljes újságcikket megküldjük, és szívesen válaszolunk az épülettel kapcsolatos más kérdésre is. Kérjük, lépjen kapcsolatba a feketesas@gmx.net címmel.

  1. 1885 májusában három csaló Székesfehérvárra érkezett. A Fekete Sas szállóban béreltek ki szobát. Találkoztak egy Boros István nevű katonával, akit etettek, itattak, majd rávették, hogy egyikükkel cseréljen ruhát. A baka ruhájába öltözött csaló, hamísított postautalványokkal kocsmárosokat, kereskedőket károsított meg. A civilbe öltözött rendőrök nagy erőkkel üldözték a himpelléreket, akik ezt megelőzőleg többször is kicsúsztak a rend őrei kezéből. Végül Várpalotán elfogták az egyik csalót, aki bevallotta, hogy mintegy 80 hamis utalványt váltott be a Dunántúl számos városában.

 

  1. 1889-ben egy fiatal leányka megszökött Budapesten élő nevelőapjától. A Fekete Sas szállóban feltűnt a leány gyanús viselkedése, akinél a személyzet által riasztott rendőrség készpénzt, ékszereket, értékes ruhaneműt talált. Tolvaj-e vagy csak egy szerencsétlen teremtés, aki okkal szökött meg, és az otthonról elemelt tárgyakkal a legszükségesebb kiadásait akarta fedezni? Ez a cikkből nem derült ki, de az eset a rendőröknek is fejtörést okozott.

 

  1. augusztus végén egy nem mindennapi esemény foglalkoztatta a Fekete Sas szálló alkalmazottait. Az újságok a szerencsétlenül járt fiatalember esetét részletesen tárgyalták, aki előbb „Meghaltam” szöveggel egy táviratot írt a bátyjának, akit arra kért, hogy a szállodai számláját fizesse ki, majd pisztolyát a mellkasához emelte. Miért végzett magával? Először arra gondoltak, a pénztelen fiatalember a végtelen nyomorúságot nem bírta tovább elviselni, de azután kiderült, hogy szerelmi bánatban szenvedett, és a híres, ugyanakkor kikapós díva, Berthyer Berta áldozata volt, aki nem őt, hanem a pénzét szerette, és amikor ez elfogyott, más barát után nézett.

 

  1. december elején egy síró leányka keresett oltalmat a rendőrségen. Egy asszony kicsalta minden pénzét avval az ürüggyel, hogy állást szerez neki. Azóta városról városra hurcolja, és arra kényszeríti, hogy testét-lelkét a legtöbbet ígérőnek adja. A Fekete Sasban szálltak meg, de sikerült kiszabadulnia, és most segítséget kér.

 

  1. augusztus elején a Fekete Sas kocsisa vasárnap este három órára őrizetlenül hagyta az istállót. Ez idő alatt ellopták a csizmáját és egy rend ruháját. Szerencsére a kocsis még idejében előkerült, és így sikerült személyesen elcsípnie a tolvajt, aki már magára is húzta az elcsent gúnyát. A rendőrség átadta a jómadarat a járásbíróságnak.

 

  1. 1896 májusában Kovács Hugó, a Fekete Sas fürge pincérje szerelmi bánatában a szálloda mögötti csatornába ugrott. A szálloda csinos szakácsnéja ugyanis nem viszonozta szerelmét. A pincér a vizet hidegnek találta, így azután néhány könyörületes bámészkodó segítségével inkább kikászálódott.

 

  1. 1897 nyarán egy papi ruhába öltözött fiatal személy vett ki két hétre szobát, mint később kiderült, álnéven. A magát doktor úrként szólíttató szélhámos nagyotmondóként is remek alakítást nyújtott. Mindenütt tartozást hagyott maga után. A rendőrség sikertelenül nyomozott, végül egy igazoltatás során véletlenül mégis elcsípték.

 

  1. 1897-ben egy utazó szőnyegkereskedő Siófokról jövet szobát vett ki a Fekete Sas szállóban. Másnap üzleti ügyben Mórra utazott, és mint kiderült, a pénztárcáját a vánkosa alatt felejtette. A szobalányok megtalálták a pénztárcát, és rögtön átadták a szálloda tulajdonosának, aki a benne lévő összeget azonnal megolvasta. A kereskedő délután visszajött, és fennhangon követelt a pénztárcában megtalált 45 Koronán kívül még egy százast. A titokzatos ügyre végül a rendőrség nyomozása derített fényt: a kereskedő Siófokon nemcsak üzleti ügyeit intézte, hanem a lóversenyt is meglátogatta. Ott sajnos veszített.

 

  1. 1905 februárjában egy elegánsan öltözött, cilinderes úr tűnt fel Székesfehérvár belvárosában. Egyházi személyiségekkel, a színházi- és kulturális élet kiválóságaival kereste a kapcsolatot. Megnyerő modorával hamarosan barátokra talált a kávéházak törzsközönsége körében. Mint kiderült, a világot látott úr nagy mesemondó volt, és aki felült neki, annak pénze bánta. A szökésben lévő szélhámos a Fekete Sas szállóban vett ki szobát, innen – ha nem is szabad akaratából – a fogházba költözött.

 

  1. 1905 áprilisában kellemetlen meglepetés érte a Fekete Sas vendégeit, akik este a szobájuk elé rakták cipőjüket. A fényesre pucolt cipők helyett azok hűlt helyét találták. A tolvajt sikerült elcsípni, aki addigra két pár cipőn már túl is adott.

 

  1. 1906 szeptemberében a néhány nap óta a szállóban dolgozó mindenest kitiltották nemcsak a szállóból, hanem a városból is. Történt ugyanis, hogy az egyik, szintén ott dolgozó mindenessel a borravalón összekapott, és a nézeteltérést késével próbálta elintézni. Így lett váratlan külön munkája a sebet ellátó orvosnak, na meg a városi rendőröknek.

 

  1. 1910 áprilisában a szálloda személyzete az éjszaka közepén furcsa fényekre lett figyelmes, és értesítette a rendőröket. Így sikerült tetten érni és elfogni a Sas utcai betörőt, aki a Fekete Sas szállóval szemben lévő szatócs üzletből próbálta beszerezni a legszükségesebbeket, úgymint hölgy szivarkát, szivarokat, törkölypálinkát, szalámit és disznósajtot.

 

  1917-ben elloptak egy több száz korona értékű fényképezőgépet a Fekete Sas szálló előcsarnokából. A masina elég nagy volt akkoriban, valaki mégis ügyesen kisétált vele. A rendőrség nyomoz, a károsult egy honvéd hadnagy.

A pályázatok elbírálása:

A pályázatokat háromtagú írókból és tapasztalt szerkesztőkből álló bírálóbizottság értékeli.

Értesítést e-mailen küldünk.

 

Legutóbb szerkesztette - H.Pulai Éva
Szerző Nehrer Gyorgy 10 Írás
1953 Írok! Néha magam alatt vagyok, néha a fellegekben járok. Néha azt hiszem, hogy megváltoztatható a világ. Aztán rájövök, hogy mégsem, mert egyre gonoszabb, és egyre körmönfontabb emberek jönnek messiásként. Rend, és értékrend? Olyan már régóta nincs. Amíg tudok, addig adok. A többit meg elveszik. Még szilárdan állok a lábamon, mint a házak, amiket építettem. A végén törmelék, rom és töltés lesz mindenből.