Sonkoly Éva : Facebook -2.

 

 

Forró augusztus végi napon érkezett abba a bizonyos városba Kata a lányával.  Az iskola közelében, ahol már várta az igazgatónő, találtak egy kellemes kis cukrászdát, Borinak süteményt rendelt az édesanyja, remélve nem lesz túl hosszú a bemutatkozó látogatás.

Az igazgatói irodában kellemesen telt az idő, a beszélgetés. Segített ebben a bekapcsolt légkondicionálás is. Minden részletre kitértek.

— Akkor szeptemberben szeretettel várlak! — nyújtotta kezét az igazgatónő.

— Kérhetek még egy kis segítséget? — nézett bizakodóan az asszony.

— Hogyne, mondd nyugodtan!

— Bori lányomnak szeretnék találni egy jó középiskolát. Utánanéztem, van kettő is a városban. Melyiket ajánlanád?

— A Kossuth Gimnáziumra gondolok, oda jár a fiam is, olyan idős, mint a lányod. Talán osztálytársak is lehetnének, ha szeretnéd…

— Hogyne, nagyon örülnék. Jobban is szeretném, ha lenne a közelében valaki ismerős, különösen a kezdetekben.

— Köszönöm a bizalmadat. Minél előbb küldd be hozzám a lányodat, szeretném megismerni. Holnap pedig telefonálok az iskola igazgatójának, régi jó barát. Ne aggódj, minden rendben lesz.

Este a szállodában Kata és a lánya örömmel beszélgettek, tervezgették új életüket. Kata úgy gondolta a házat, amely eddig az otthonuk volt eladja, a vételárból pedig majd itt vásárol másikat.

Addig pedig lakást kerestek, egyelőre albérletet.

 

Elmúlt egy hét is, mikor lassan sétáltak egy hirdetésben megadott címre: „Két szoba összkomfortos házrész kiadó.” — állt az internet hirdetési oldalán. Egy idős férfi várta őket kicsit kedvetlenül. Aztán amikor látta, hogy komoly érdeklődők, mosolygósra változott az arca és beszédes lett:

— Jóval kisebb a házrész, amit most kiadásra kínálok, itt ez a kis kerítés választja el, látja! Egybe épült, hiszen közös a tetőszerkezet is. Csak hát ekkora házat a mai árak mellett… — megvakarta a tarkóját —, ha valaki megvenné, de ebben már nem is reménykedem. Jöjjenek beljebb! — próbálta a zárba a kulcsokat.

Belépve azonnal ablakot nyitott. Tágas szép helyiségeket mutatott.

— És a ház másik fele, az is hasonló? — kérdezte meglepetten Kata.

— Hogyne, ugyan ilyen, csak hát, ahogy mondtam sok ez anyagiakban manapság, nem hinném hogy…

— Beszélhetünk még róla? — kérdezte az asszony. — Ha megegyezünk, lehetek még vevő is, talán… egyelőre ez így, bérletnek megfelel.

— Nagy öröm ez nekem, megegyeztünk, ha az ár is megfelel — nyújtotta kezét a férfi.

— Nagyszerű! Egy hét alatt beköltözünk — válaszolta Kata.

Bori a kertben gyönyörködött.

— Megvesszük anya, ugye megvesszük? — nézett édesanyjára reménykedve, amikor a tulajdonos elment.

Kata szemrevételezett mindent, és latolgatta sikerül-e a költözködés egy hét alatt.

— Ha már itt lakunk, majd lehet kiskutyánk? — kérdezte azonnal Bori. — Tamás azt mondta, nekem adja Mazsolát, olyan aranyos. Elhozhatom?

— Várj, várj! Ki az a Tamás?

— Az igazgatónő fia, tegnap találkoztunk, tudod náluk voltam, amíg te a netkávézóban keresgéltél. Osztálytársam lesz majd. Övé a Mazsola, de nekik nem kell két kutya. Ugye az enyém lehet?

— Meglátjuk. Ha segítesz mindenben, rendbe hozzuk az udvart is. Nem bánom, jöhet Mazsi, de te gondoskodsz róla!

 

Mazsola, mint aki megérzett valamilyen változást, beleszimatolt a levegőbe, mielőtt Tamás rácsatolta a pórázt, hogy sétára vigye arrafelé, ahol majd Boriék laknak, hátha újra látja még ma a vidám, kedves kislányt…

 

 

 

 

Folytatása következik

Legutóbbi módosítás: 2016.01.15. @ 12:06 :: Sonkoly Éva
Szerző Sonkoly Éva 582 Írás
Gyógypedagógiai tanár vagyok. Az Alföldön születtem, Kaposváron élek. Mióta emlékezni tudok az irodalom rajongója vagyok, mesék, regények, versek. Sok évvel ezelőtt egy tanítási szünetben kezdtem valamiféle belső zenére sorokat írni. Eldobtam, de a gondolat, hogy még egyszer megpróbálom, biztosan izgatott, mert azóta vagyok ezen a téren próbálkozó. Sok kedvencem van klasszikusok, napjaink írói. Mégis, Váci Mihálynál aligha érzékelteti számomra más költő a hiányt, sorai emlékeztetnek életem sokszori újrakezdéseire, hitet adnak. "Újra kezdeni mindent e világon, – megteremteni, ami nincs sehol, de itt van mindnyájunkban mégis, belőlünk sürgetve dalol, újra hiteti, hogy eljön valami, valamikor, valahol…"