H.Pulai Éva : Bayreuth varázslója

Megjelent Richard Wagner – Bayreuth varázslója című könyv a Rózsavölgyi és Társa gondozásában

 

 

 

 

 

Harminc fejezetre tagolt, 285 illusztrációval kísért új könyv jelent meg Richard Wagner – Bayreuth varázslója címmel a Rózsavölgyi és Társa gondozásában. Fazekas Gergely, a kötet szerkesztője szerint Barry Millington munkája az angolszász ismeretterjesztő irodalom egyik legjobb példája, amely mögött jelentős kutatómunka áll.

 

    Kifejtette: Millington közérthető nyelven, lendületes stílusban beszél Wagnerről, nemcsak a legújabb kutatási eredményeket, hanem a zeneszerzővel kapcsolatos friss nézőpontokat és gondolatokat is felveti.

 

    A varázsló megjelölés az íróra is vonatkoztatható Fazekas Gergely szerint, hiszen Wagnerről olvasmányosan írni nem tartozik a legegyszerűbb feladatok közé. „A magyar zenekultúra, különösen a zenetudomány erősen német orientációjú, ilyen szempontból is szerencsés, hogy a meglehetősen eltérő angolszász szellem Wagner kapcsán bejön a látókörünkbe. Megjegyzem, ez a kötet azon kevés angol nyelvű mű közé tartozik, amit lefordítottak németre, tudomásom szerint tavaly jelent meg a zeneszerző hazájában” – jegyezte meg a kiadóvezető-szerkesztő.

 

    Kiemelte: az írott anyag egyedül is megállna a lábán, de a az illusztrációk is hozzájárulnak ahhoz, hogy a mű a szórakoztató ismeretterjesztő olvasmány és a komoly tudományos munka között szűk határon, biztos helyre találjon. A képek folyamatosan reflektálnak a szövegre. A jeles személyiségek portréi, a díszletekről készült rajzok és az operák ihlette festmények, valamint egykori városképek átfogó a kultúrtörténeti ismereteket adnak Wagner idejétől napjainkig.

 

    Rokonszenves vonása a könyvnek, hogy a szerző előtt nincsenek tabuk – mutatott rá Fazekas Gergely. „Minden közérdekű kérdésnek nekimegy, persze nem tud mindent megmagyarázni. Nekem nagyon tetszett, hogy nem akarja elmismásolni Wagner antiszemitizmusát. A történelmi dokumentumok alapján azt is feltárja, hogyan ágyazódott be a harmadik birodalomba Wagner zenéje” – fűzte hozzá.

 

    Érdekes a könyv szerkezete is: kronologikus sorrendben tárgyalja a zeneszerző életének eseményeit, de minduntalan visszacsatol az alkotásokhoz. Így elkerüli azt a hibát, ami sok zenetörténeti kiadványt is jellemez, a zeneszerző leválik a zenéjéről és csak a figura marad érdekes – részletezte a szerkesztő.

 

    A fejezetek egyébként nézete szerint önálló egységként is olvashatók. Ezek között olyan, eddig figyelmet nem kapott téma is szerepel, hogy miből eredhet Wagnernek a finom selymek és szaténok iránt érzett rajongása vagy hogy miként hatott a 20-21. századi filmművészetre Wagner zenéje.

 

MTI

 

 

Richard Wagner (1813-1883) a nyugat-európai zenetörténet egyik legnagyobb hatású és legellentmondásosabb alakja. Hosszú pályája során lenyűgöző művek sorát hozta létre, amelyek gazdagságuknak, harmóniai nyelvezetüknek és a mögöttük rejlő zenedrámai koncepciónak köszönhetően megrengették a hagyományt, s kikövezték az utat a 20. századi zene számára.

Barry Millington könyve Wagner életének, életművének és korának elmélyült, mégis könnyen megközelíthető leírását nyújtja. Széles ecsetvonásokkal festi meg a zeneszerző sorsának alakulását és friss szemmel tekint a legkülönfélébb, Wagnerrel kapcsolatos témákra: a művek inspirációs forrásaira, a komponista egzotikus selymek iránti fetisizmusára, nőkhöz fűződő viszonyára, antiszemitizmusára, az operák filmtörténeti szerepére, valamint a Bayreuth-i Fesztivál és a wagnerizmus zűrzavaros örökségére.

A legújabb szakirodalom eredményeire építve – amelyből napjaink meghatározó Wagner-kutatójaként a szerző is jelentős részt vállalt – Millington felülbírálja a Wagnerrel kapcsolatos mítoszokat, közhelyeket és hamis beidegződéseket. Az eredmény minden idők talán leginkább zavarba ejtő zeneszerzőjének radikális – olykor provokatív – újraértékelése. A színes illusztrációkban, és korabeli dokumentumok széles köréből vett idézetekben gazdag kötet felvillanyozó szellemi élményt ígér nemcsak a Wagner-rajongók, hanem a zene és a 19. század iránt érdeklődő szélesebb nagyközönség számára egyaránt.

 

Barry Millington a London Evening Standard vezető zenekritikusa, a Wagner Journal szerkesztője. Hét, Wagnerrel kapcsolatos könyv fűződik a nevéhez (szerzőként, társszerzőként vagy szerkesztőként), olyanok, mint a The Wagner Compendium (1992), vagy a New Grove Guide to Wagner and his Operas (2006). Nemcsak zeneíróként aktív: számos zenei fesztivál alkalmazza művészeti tanácsadóként, egyebek mellett a Bayreuth-i Ünnepi Játékok is.

litera.hu

 

 

 

A kötetből a Mesterdalnokok keletkezésével kapcsolatban a Fidelio oldalán közöltek részletet Garai Attila fordításában.

 

„Itt a művészet számít”

http://fidelio.hu/zenes_szinhaz/wagner_2013/itt_a_muveszet_szamit

 

 

 

Fotó: fidelio.hu

 

 

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2019.11.19. @ 09:16 :: H.Pulai Éva
Szerző H.Pulai Éva 1146 Írás
A H. a nevem előtt, csak egy megkülönböztető jel, hogy ne keveredjenek össze a hírösszeállítások a firkáimmal. *Pulai Éva