Ady Ágota Melinda : Monológ, dialóg, trialóg

Monológ, dialóg, trialóg

 

 

 

… és csillagok születtek, bennük a türelmesen várakozó atommagok táncra perdültek, átalakultak a mindenható törvények vezényelte szabályosság szerint. „A Nap, mely körül kering, és amelytől függ az a sok bolygó, úgy meg tud érlelni egy fürt szőlőt, mintha semmi más dolga nem is lenne.” *

 

— Megtagadom a létem bizonyítékát az embertől, mert a bizonyíték érvénytelenítené a hitet, és hit nélkül semmi vagyok! — mondá Isten.

— Ha az embernek meg kell indokolnia valamivel a hitét, az automatikusan gyengíti a meggyőződését! — mondta a Gondolkodó, majd gondolkodott tovább. — Ha lenne konkrét, kézzel fogható bizonyíték a létezésére, akkor sem kedvelnék egy ilyen narcisztikus, őrült istent. Nem tudnám elfogadni, hogy egy mindenható és bölcs isten csak ezt a fájdalmasan önpusztító világot volt képes megteremteni. Ha ő alkotta volna, az derülne ki, hogy vagy nem mindenható, vagy egy ostoba és szeszélyes alak, aki a teremtés után mosta kezeit és elhúzott a fenébe. Miféle szülő bünteti szenvedéssel, halállal és örök kárhozattal szófogadatlan gyermekét?

Ekkor a Költő papírt vett elő:

 

Kitaláltunk erényt és bűnt,

Hogy szembesüléstől védjenek.

A tudat minden dolog mércéje,

És minden gondolatnyi idejű.

 

— … — és Isten nem monda többé semmit.

 

 

 

*Galileo Galilei

 

Legutóbbi módosítás: 2019.08.15. @ 11:31 :: Ady Ágota Melinda
Szerző Ady Ágota Melinda 0 Írás
Semmit sem lehet elmondani, így hát mindig lehet még több szót ejteni róla...