dr Bige Szabolcs- : Vénasszonyok nyara

Már novembert írtunk, s még mindig tartott a jó idő, hogy délben akár ingujjra is lehetett vetkőzni. *

 

Jól elhúzódott a vénasszonyok nyara. Már novembert írtunk, s még mindig tartott a jó idő, hogy délben akár ingujjra is lehetett vetkőzni.

Dénes gazda örömmel fogadta a természetnek ezt az ajándékát. Úgy tekintette, mint jutalmat az egész évi szorgoskodásért. Örült, hogy sikerült az esős idő beállta előtt végezni a betakarítással.

Utolsót fordult a fogat az udvaron, s a csűrbe került az idei termés a törökbúza, meg egyéb. A kerthelyiség is meglehetősen eresztett hazahozhatott egy szekérderéknyi disznótököt, bő vékányi száraz fuszulykát, szinte két mázsa takarmányrépát. Mindezt a törökbúzán fölül.

Most elégedetten ment le a pincébe egy kancsó borért a tavalyiból , tölthessen a legényeknek, akik segédkeztek, s ahogy azok elmentek, leereszkedett a konyhaasztal mellé magának is kitöltve egy pohárral ebből a tavalyiból. Nézte az óaranyként csillogó bort, és azon kesergett magában, hogy csak egyedül örvend a szép termésnek immáron két éve…

A nyitott ablakon át behallatszott az úton döcögő szekerek zörgése, a hajtók biztatása, a futkorászó gyerekek zsivajgása, egy éles hangú asszony zsörtölődése, szóval a szokásos koraesti hangok.

Dénes bácsi! hallja egyszerre, hogy valaki szólítja.

Mi a, te? kiált oda, fel sem állva az asztal mellől.

Elvinném kicsit a biciklit!

Vigyed, vigyed! Ott van hátul a…

Tudom!

Hallja aztán, hogy csikorog a kapu, majd kisvártatva újra, s utána csattanva csukódik. „Jó, hogy nem kentem meg, legalább hallom, ha valaki bejő” gondolja a gazda, s belekortyol a borába.

Reggel szokás szerint a napfelkelte már az istállóban találta. Rendezte az állatokat, a két tehenet, s a három süldőt, majd benézett a szín alá, lássa, jól rendeztek-e el mindent tegnap.

Valami azonban nem tetszett, valamit nem talált.

„Jó, a biciklit odaadtam, de csak kilenc zsák törökbúzát látok a tízből” vakarta fejét, aztán nagyot kiáltott:

Azt a hétszentségit! Hát, ezért kellett neki a bicikli! S még azt sem tudom ki volt az a pokolravaló!

 

 

 

 

 

 

 

törökbúza=kukorica

fuszujka=bab

Legutóbbi módosítás: 2019.08.15. @ 11:31 :: dr Bige Szabolcs-
Szerző dr Bige Szabolcs- 647 Írás
Teljes nevem Bige Szabolcs Csaba. Orvos vagyok, nyugdíjas, Marosvásárhelyen végeztem 1960-ban. Most Olaszországban élek.