Boér Péter Pál : Bálnalak

 

 

 

Orbitális tévedésben van az, aki a hajléktalan kérdést megoldhatatlannak képzeli. Olyannyira téved, hogy teljes családok esetében is működőképes, olcsó, környezetbarát lakáshoz jutási lehetőséget kínál, egy erre a célra szakosodott feltaláló.

A magánvállalkozóból lett hajléktalan újító egy januári hónapban, kilakoltatása után, családostól végigdideregve a tél legkíméletlenebb részét, elkerülhetetlennek látta a megoldáskeresést, és nagyon gyors találást. Világéletében intenzív és innovatív alkat volt, alaptőkéje a nullával egyenlő, ezért olyan megoldásban kellett gondolkodnia, ami, hogy úgy mondjam, még a semminél is kevesebből kivitelezhető.

Rövid töprengés után rájött, hogy a legegyszerűbben, egyben a legolcsóbb berendezhető öröklakás, az egy bálna gyomra. Némi befektetést igényelt ugyan a beköltözés kidolgozása, de mérnök ember lévén ezt sikeresen megoldotta. Családostól, bálnalesen, apró szigonyos puskájából kilőtt, rövid ideig bénító lövedékkel a mozgásképtelenné tett bálnába befuvarozták a legszükségesebbeket, amelyek egy kényelmes, nyugodt, hangulatos öröklakás beszereléséhez szükségesek. A beköltözés néhány percet vehetett csak igénybe, hiszen a bálna magához tért.

A családfő, rögtön periszkópot vezetett ki a lakóbálna légzőnyílásán, arra nagyon ügyelve, hogy ne gátolja házi kedvencüket és házukat, lélegzésében. Ezzel a mindenkori felszíni kitekintésre kiváló lehetőséget biztosított. A család tagjai vízhatlan hálózsákokban, előre erre a célra elkészített, mérnökünk által kiagyalt, filléres anyagokból készült rekeszekben – tulajdonképpen szobákban – aludtak, töltötték idejüket. Egy generátort is vittek magukkal. A gond az volt, hogy ez a bálnalak a tájékozódási képességet rendkívül visszaszorította, zavarta ugyanis az ultrahanglokátor szervét a gyakori elektrosokk. Tudniillik, mint minden bálna, a bálnalak is – élőlényként – folyamatosan úszott, rengeteg vizet nyelt, nagyon sok hallal. Az elektromosság és a víz mind őt, mind a lakókat, jól megrázta, naponta többször is. Ennek kiküszöbölése érdekében, a papa kidolgozta a nyelés-előrejelzőt, ami automatikus generátor-kikapcsolást eszközölt a bálna szájának nyitásakor. Így már könnyebben ment az élet. A fiatalok nőttek, speciális mobiltelefonon a bálnagyomorból rendkívül egyszerűen tartottak kapcsolatot a világgal. Rendesen elvégezték iskoláikat, sőt egyetemre is beiratkoztak, távoktatásban. A papa ugyanis – figyelembe véve, hogy nem egy állam hatáskörében vannak, hanem folyamatos mozgásban -, megengedte magának azt a luxust, hogy a műholdas helymeghatározó mellé, ami segítette őket az állandó pontos helyzetük ismerésében, egy kis babrálással, az otthonról hozott néhány mobiltelefont úgy alakítsa át, hogy azok létező számok voltak, működőképes kommunikációs eszközök maradtak, de számlázásra sehol sem jelentek meg. Korábban kutyájuk, mikor még kertes házban, jól menő robottechnikát népszerűsítő vállalkozásával, a felső tízezerhez hasonló életkörülmények között éltek.

A bukás után, mikor a konkurens cég az igen tehetséges mérnököt sikertelenül próbálta átcsábítani – olyan makacs, magának való, tudós fejével nemet mondott -, sikeresen tönkretette, vagy legalábbis azt hitte. Hiszen már nem holmi kutya, macska házi kedvencük van, hanem egy egész bálna és nem villában laknak, hanem a világ legnagyobb vízi emlősének gyomrában.

A szeretet és törődés és egyben az otthonféltés következtében a családfő bálnavadász-elhárító rendszert is kidolgozott, ami igen egyszerűen működött. A légzőnyílásban levő periszkóprendszert, szigonyozás esetén, egy mini lézer vágót vezetett ki, amely a szigonyok vezetékét elnyeste. Nem sokat unatkoztak, hiszen a bálna folyamatos úszásának következtében imbolygás és a halnyeléssel történő vízbeömlések klasszikus unatkozásra nem adtak lehetőséget.

 – Papa! – szólalt meg Gusztáv, a már egyetemista fiú. – Nem költözhetnénk inkább egy elefánt gyomrába?

 – Miért szeretnél elefántgyomorba költözni?

 – Sokkal melegebb. Ez a bálnalakás jó nagy, tágas, bejárhatjuk a világot, pontosabban a tengereket, de mikor az Antarktiszon bezúdul a jeges víz, vagy a trópusokon a langyosnak érzékelhető, az nem kimondottan élvezet. Én kivágyom innen!

 – Csak nem szeretnél megint a felszínen lakni?

 – Dehogy… dehogynem! A Földön szeretnék lakni egy elefánt gyomrában, aminek meleg a vére és meleg van benne.

 – Nem lehetséges fiam, az elefánt nagy állat, de a gyomra nemhogy egy családnak, de egy családtagnak sem lenne elégségesen tágas.

 – Értem Papa, akkor maradunk a bálnában, csak arra kérlek, találj valami módot a gyomrának kiegyensúlyozására és a szobák hőmérsékletének stabilizálására!

 – Köszönöm gyermekem. Célt adtál az életemnek! Ahogy magamat ismerem, három nap alatt megoldom, de találj még ilyeneket, és közben szorgalmasan tanulj. Sárikának is szólj, hogy tanuljon. Bár kiváló eredménnyel érettségizett, időtök van busásan, akárhány egyetemet elvégezhettek.

– Nem tudom, mire jó az egy bálna gyomrában?

– Én sem tudtam, mire jó az odafent, odakint, és lám-lám most hasznát veszem.

– Oké Papa, azt hiszem ma halat fogunk enni megint, valamilyen formában.

– Szólj a mamának és a húgodnak, hogy vacsoraidő van.

– Rendben. Bekapcsolom a műholdas helymeghatározót, rákapcsolódom egy kicsit az internetre, hogy lássam, mi történik a világban.

– Erről van szó fiam! Tanulás, munka, szórakozás, pihenés. Értelmes élet.

 

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2010.06.03. @ 11:49 :: Boér Péter Pál
Szerző Boér Péter Pál 755 Írás
Nagyváradon születtem, 1959-ben. Nem mondhatnám, hogy kesztyűs kézzel bánt volna velem az élet, de még a szorítóban vagyok! Családtagjaim hiperoptimistának tartanak, azt hiszem nem véletlenül. A humort – ezen belül a szatírát, abszurdot – és a romantikát egyaránt kedvelem. Empatikusnak, toleránsnak gondolom magamat. Egész életemet Erdélyben éltem, élem. Anyám révén erősen kötődöm a székelységhez, de Ők már csillagösvényen járnak Apámmal. Nagyon érdekel a teológia, filozófia, nyelvek, irodalom, és sok egyéb. Fiatalon kezdtem verseket írni, ám a rövid próza vált a nagy kedvenccé. Köteteim: 2010 – “Nagyító alatt” – novelláskötet 2011 – “Le a láncokkal” – novelláskötet 2012 – “A nonkonformista” – novelláskötet 2013 – “Engedélykérés”- novelláskötet 2013 – “Megtisztult ablakok” – regény 2016 – "Fenyőágon füstifecske" – regény 2017 – "Ködös idill" – két kisregény 2018 - "Szabályerősítő" (Válogatott novellák) - e-book Írásaim jelentek meg a Bihari Naplóban, a Reviste Familiaban, a Comitatus folyóiratban, a Várad folyóiratba, a Brassói Lapokban, a Reggeli Újságban, a “7torony” irodalmi magazin antológiáiban (2010-2016), a Holnap Magazin antológiájában, a Holnap Magazin nyomtatott mellékletében, az Irodalmi Jelenben, a kolozsvári Tribunaban, a bukaresti rádióban és máshol.” A világháló adta lehetőségekkel élek: Lenolaj irodalmi és kulturális műhely A Hetedik Héttorony irodalmi magazin MagyarulBabelben CINKE Holnap Magazin PIPAFÜST Szabad szalon Penna magazin Bukaresti rádió AlkoTÓház Weblapom: http://boerpeterpal.blogspot.com/