Torjay Attila : Relativitás

*

2006 őszén a NASA által, a Mars rejtett vízkészletének, és ezzel összefüggésben az élet jeleinek kutatására felbocsátott űrszonda vezérléstechnikai meghibásodás miatt nem állt Mars körüli pályára.

    Illetve el sem hagyta a Föld vonzáskörét, hanem Föld körüli pályára állt, és a Földet kezdte vizsgálni. A NASA a hibát észlelve napokig dolgozott a diszfunkció kiküszöbölésén, ám hiába.

    A szonda több hónapos elektronikus elemzést folytatott az előre meghatározott program szerint, majd utána összegezte a végeredményt: vizsgálatai szerint a célbolygó lakatlan, ott életnek semmi nyoma nem található.

    A végeredményt további elemzésre továbbította a NASA-hoz, majd visszatérve az eredeti programjához a leszállóegységet elindította, ami hamarosan a Csendes Óceánon landolt, és eltűnt a tenger mélyén.

    A NASA megkísérelte elhallgatni a fiaskót, azonban a szonda útját amatőr csillagászok hada, és a tudományos világ képviselői is végigkísérték, így az eset nagy visszhangot keltett.

    Ezért nemzetközi sajtótájékoztatót hívtak össze, amin a vezetők érthető okból nem kívántak részt venni, hanem arra egy fiatal kollégát delegáltak, magyarázná meg a történteket.

    A fiatal szakember arra a kérdésre — nem gondolja-e, hogy a kutatás végeredménye pontatlan — azt felelte, hogy nincs tévedés, az eredmény pontos.

    — Hát élet ez? — kérdezte zokogva.

    Ebből kisebb botrány keletkezett, a reklamáló sajtósoknak főnöke, A.W Laurence főigazgató azt válaszolta, hogy fiatal kollégája válasza talán kicsit furcsa, ám  mégis hiteles, gondoljanak bele, két hónapja otthagyta őt a felesége.

 

Legutóbbi módosítás: 2010.04.13. @ 11:00 :: Torjay Attila