Markovics Radmila : Az iktatás

Kerülhet az ember bármilyen helyzetbe, a halál csak akkor jön el, ha elégett a gyertyánk.*

 

 

 

Zord, hideg téli nap volt, mire elkészültem minden adattal, amire szükség volt az iskola iktatásához. Erős északi szél fújt, vitte, keverte a port, piszkot, a hideg vágott, mint a borotva. Nekem Bácstopolyára kellett menni, hitelesíteni az aláírásomat, onnan meg gyors tempóban Szabadkára, a bíróságra, véglegesíteni a középiskola létezését és működésének engedélyezését.

Elmentem a lánykérőkhöz, elmondtam, hogy autóbusszal semmi esélyem sincsen eljutni Topolyán keresztül Szabadkára, meg időhöz vagyok kötve. A rossz időjárást nem is említem.

— Miben segíthetünk? — kérdezte Baranyi János.

— Egy autó kellene nekem, azzal el tudnám intézni a hivatalos ügyeimet.

— Azon ne múljon! Pecze József átviszi Topolyára, onnan meg Szabadkára.

— Rendben van.

Pecze Józsi második unokatestvérem, akit jól ismerek. Csendes, jóravaló ember.

— Józsika gyere, megyünk Topolyára, meg Szabadkára.

— Várj, kérlek, egy kicsit. Van itt egy anyag, be szeretném fejezni.

— Nem várok semmit! Majd befejezed, ha visszaértünk. Szedd a sátorfádat, és indulás!

Felkerekedtünk. Topolyán gyorsan befejeztük az aláírásom hitelesítését, és folytattuk az utunkat Szabadka felé. Amikor Kisbelgrádba értünk, elkezdett esni a hó, vitte, sodorta a szél, a látási viszonyok meg elég rosszra fordultak. Amikor elhagytuk Zsedniket, a kanyarban Józsika elvesztette az autó feletti uralmát, és egyenesen rohantunk a velünk szembe jövő vontató alá. Hatalmas kerekeit már a fejem felett véltem látni, mindenfelől fékcsikorgás repesztette a dobhártyámat. A következő pillanatban irányt változtattunk, és leröpültünk az árok szélére… Az autók folytatták tovább az útjukat. A mögöttünk jövők kikerültek bennünket, a szembejövők elhaladtak mellettünk az ellenkező irányba, mi meg ültünk az autóban szótlanul. Nem tudom, én hogyan nézhettem ki, de Józsika fehér volt, mint a fal. Szerintem egyikünk sem mehetett volna szépségversenyre.

Egy idő múlva rászóltam Józsikára.

— Eredj, nézd már meg, mi a fene történt az autóval!

Józsika szó nélkül kiment. Körbejárta a Fityót. Bejött, leült a volán mögé, és ennyit mondott: „Nem lyukadt ki egyik kerék sem.”

— Akkor mi a baj?

— Nem tudom!

Most én szálltam ki az autóból, nézelődtem, amikor a vékony hóréteg alatt, amit forgatott a szél, észrevettem egy nagy darabon a jégréteget.

— Te, Józsika, mi jégre futottunk, és irrigáltunk, mondta volna a nagymamám.

Józsika ült rendületlenül. Meg se moccant.

— Az Isten szerelmére, induljunk már, így soha nem érünk Szabadkára, csak vigyázz, mert még van jég az úttesten előttünk is.

Elindultunk. Józsika még mindig hallgatott.

— Képzeld el Józsi, ha a vontató alá kerülünk, az fasírttá őröl minket. Az ölemben szorongatott paksaméta véres cafatokká keveredik, az utódomnak pedig elölről kellett volna kezdenie mindent. Jó, mi?

— Azért lett volna azokon a papírokon az én véremből is! — mondta, és ekkorra az arcára is egy kis pír lopakodott. Azt az egyet most megígérem neked, hogy hamarosan veszek egy autót, nem ilyen négy keréken guruló öklömnyi járgánnyal járom a világot. Ha most rendes autóban ülünk, ez nem történik meg. Ezen kívül, ideje lesz megtanulni, nemet mondani. Elhozhatott volna téged a község kocsija is.

— Ez igaz. Elhozhatott volna. De akkor hol marad az élmény?

Utunk további része zökkenőmentes volt.

Józsika hamarosan új autóval járta a világot, de még ma sem tud nemet mondani senkinek.

Legutóbbi módosítás: 2010.04.10. @ 10:20 :: Markovics Radmila
Szerző Markovics Radmila 66 Írás
MarkoviÇ Radmila, Kishegyes Belgrádban születtem, (ajaj) 1940. nov. 04-én. Vegyes házasságból származom. Apám Jovan, MarkoviÇ, anyám Süli Verona volt. Tanár voltam, nyugdíjas vagyok. Nagymama szervíz dolgozik hét közben az unokáknak. Szakkönyveket fordítottam magyar nyelvről szerbre, könyvem jelent meg Rövid történetek az életemből címmel. Szegeden doktoráltam magyar nyelvből, ÃÅjvidéken szereztem meg előzőleg a Bölcsészeti Kar Magyar Tanszékén a magyar nyelv és irodalom, valamint a szerb nyelv és irodalom tanári diplomáját.