Schődl Gábor : Melyik az igazi?

Megtörtént…

Özv. Tripták Lajosné (Manyi néni) már ötödször olvasta végig a cikket, hogy miként ismerheti fel az álrendőrt, ha kitekint panellakása kukucskáló nyílásán.

    Az már világos volt a számára, hogy a közeget az egyenruhája azonosítja. Ha kicsit ágaskodva kinéz, megnézheti a váll-lapot. Az azonosító jelvényt is megkukkolhatja, hiszen az kábé egymagasságban van a lyukkal. Igaz, ehhez előbb el kell mennie a nyolc dioptriás olvasószemüvegéért. Sebaj, a biztonság megér ennyit. A szabályos egyenruhán a névtáblának a jobb oldalon van a helye. Manyi néni nézőpontjából bal kéz felé esik. Itt kezdődtek a bajok. Manyi mama balkezes. Gyakran okoz gondot neki, hogy melyik a jobb és melyik a bal. Probléma egy szál se, a Policáj türelmes. Négy-öt perc alatt ez az azonosítás is kipipálható. 

 

    Újabb csapda. A bal oldalon (jobb kéz felé esik) viszont van egy öt számjegyű jelvény! Ennek kiokumlálása sem tart tovább tíz percnél. Ha viszont a táblácskán nem arab számok, hanem INGYOM-BINGYOM, jobb estben POLICE felirat árválkodik, máris hívhatja is az igazi rendőrséget. Mondjuk, stimmel. Folytatásként meg kell győződni, hogy az igazolványtok tartalmazza-e a megfelelő igazolványkártyát.

    Ha idős kitekintőnknek nem ugrik be ez a csekélység, vizuálisan, prücök van. A karjelzés megtekintéséhez egy hangos „Balra át!”-ot kell vezényelnie, hiszen csak e manőver után kerül látóterébe a megfelelő felület. Ezen aztán elolvashatja, hogy hol teljesít szolgálatot a rend őre.

    Menjünk lejjebb. Az övcsattnak egyértelműen dombor nyomásúnak kell mutatkoznia. Manyi anyó ezt kissé nehezen tudja majd megfigyelni, de akarni kell. Jöhet a bilincs. Állítólag ez az egyik igazi bizonyíték, hogy valós személyt látunk. Igaz, mire idáig eljutunk, rendőrünk kezd kicsit ideges lenni. Tán még a szempillája is remeg. Az álmoskönyvek szerint ez rossz előjel.

    A tizedes úr viszont fegyelmezett ember, tudatában van, hogy ő szolgál és véd. Kezdhetjük tehát a szolgálati fegyver, a gumibot vagy tonfa mustráját. Szegény Manyika eddig csak a nyújtófát ismerte, de be kell látnia, a mai trend a halálig tartó továbbképzés.

    A könnygázspray leltárba vétele már csak hab a tortán.

Következik a közeg megtekintése teljes életnagyságban. Nyáron rövid ujjú inget visel, amelyik lehet kék, vagy fehér. A lényeg, hogy szolgálati szabályzat szerint legyen begombolva. A naci már okozhat ismét dilemmát. Az ugyanis lehet sötétkék pantalló, de lehet farmernadrág.

    Tripták néni ekkor megkéri Balogh II-t, hogy húzza feljebb a nadrágszárát, mert látni kívánja az előírt sötétkék zoknit és a fekete félcipőt. Az már gyanúra ad okot, ha a zoknira színes Maci Laci portrét hímeztek.

    Ellenőrzésünk a negyvenedik percébe lépett. Még nincs vége. Ha a nyári időjárás zordabb, akkor a fenti ruházatot kiegészítik egy pulóverrel, sötétkék nyári dzsekivel. A szélkabáton azonban nem lehet sárga neon betűkkel KISS ME KATE felirat.

 

    Esős időben hordhat még csapadék ellen védő kabátot. Egyes esetekben lehet rajta fényvisszaverő mellény, POLICE felirattal.

    Manyi néninek azt is be kell bifláznia, hogy ezüst váll-laphoz, ezüstjelzésű sapka tartozhat. Ha piros és aranydíszítésű a fejfedő, akkor elképzelhető, hogy Schumacher marháskodik az ajtó előtt.

    Idős példaszemélyünk, amennyiben eljutott idáig, és nem zavarodott bele ebbe az egészbe, kénytelen elviselni az intézkedést. Ehhez azonban ki kell nyitni az ajtót. Ha ezek után veszi csak észre, hogy a csatt nem domború, késő. Nénink is csak ekkor kezdett kételkedni az intézkedés jogosságát illetően. Próbálta a kapott tájékoztató alapján megkérdezni, felírni a „rendőr” nevét, szolgálati helyét, esetleg jelvényszámát. Tudta ugyanis a cikkből, hogy joga van panaszt tenni az intézkedés ellen, ha sérelmesnek találja.

    A lakásba nyomuló homorú csattos ekkor már erősen szorongatta a nyakát, miközben azt üvöltötte, hogy hol a lóvéd, vén szipirtyó.

 

    Csengetésre ébredt, csurom vizesen, rettentő álmából. Elbóbiskolt ugyanis tanulás közben. A csengűt veszettül nyomták. Kibotorkált az előszobába, kinézett a lyukon.

    Az ajtó előtt egy rendőr állt…

 

szerkesztette: Nagyajtai Kovács Zsolt – 2009. július 12., vasárnap, 11:48

Legutóbbi módosítás: 2009.07.12. @ 09:49 :: Schődl Gábor
Szerző Schődl Gábor 55 Írás
Epipapi vagyok, aki próbál humorizálni.... Skype-schodl2941 Csak szépen, sorjában hívjatok....