H.Pulai Éva : Szaloncukor: a magyarok ajándéka

Hungarikumnak is nevezhetnénk a szaloncukrot, mivel készítésével magyar cukrászok kezdtek el foglalkozni. Igazán csak a századfordulón vált divatossá, de a mestercukrászok már korábban is készítették m?helyeikben.

 

A szaloncukor ?se a XVI. századi Franciaországból származik. Alapanyaga a fondantcukor, mely egy túltelített oldatból kristályosított cukormassza. Akkoriban kizárólag fondatból készítették, de hamar kiszárad, ezért kandírozott réteggel vonták be.

A kiszáradás megakadályozására ma már csokoládé bevonatot használnak, mely nemcsak a kiszáradástól védi az édességet, hanem még finomabbá is teszi! A nyalánkság kés?bb Németországból került hozzánk. A XVII. században Berlinbe települt francia cukrász készítette el el?ször az alkalmi édességet.

A polgári lakásokban a reformkorban jött divatba a szalon, azaz a fogadószoba. Itt állítottak karácsonyfát – francia mintára -, amit díszes csomagolásban lév? cukorkákkal díszítettek. Így kapta nevét a szaloncukor.

Arról nincs pontos adat, hogy mikor lett a fondantból szaloncukor, de a XIX. század elején kezdtek el foglalkozni a magyar cukrászok a szaloncukorral és fejlesztették tökélyre. Hazánkban attól kezdve nincs jellegzetesebb karácsonyi édesség, mely híres mestercukrászok keze nyomát dicséri. Régebben otthon készítették a szaloncukrot és zsírpapírba csomagolták. A cukor és csokoládégyárak tömegtermelése a századfordulótól kezd?dött. Eleinte idegenkedek a háziasszonyok a gyári készítményekt?l, de a folyamatosan javuló min?ség, az egyre nagyobb választék gyors érdekl?dést eredményeztek. Nem utolsó sorban a szolidabb ár is hozzájárult a termék elfogadásához, mivel a kézzel készített szaloncukor sokkal drágább volt a gyárinál. Kés?bb már csak a különleges szaloncukrokat készítették cukrászokkal, mint például a mandulás íz?t.

A szaloncukor Magyarországról terjed el és nagy becsben tartották Felvidéken és Erdélyben is. Nálunk vált hagyománnyá a szaloncukorral díszíteni karácsonyfánkat, mivel más országokban leginkább a falánkságukat csillapítják az édességgel. Itthon sokkal fontosabb szerepet kapott ez a fára akasztható, csillogó sztaniolba csomagolt finomság. Gyermekként én is alig vártam, hogy felfalhassam a fán csüng? kis „masnikat”, de mivel minden egyes darab a fa díszeként volt számon tartva, ezért csak óvatosan kicsomagoltam papírjából és kiettem a cukorkát, hátrahagyva további fadíszként az üres papírt. Máskor olyan is el?fordult, hogy az okozott hiányt, kockacukorral pótoltam. Ma már finomabbnál finomabb szaloncukrokat készítenek, egyre elegánsabb csomagolásban. A Monarchia óta speciális magyar hagyománnyá vált, hogy karácsony idején szaloncukorral díszítjük fel karácsonyfánkat.

 

Forrás: www.nlcafe.hu

 

Legutóbbi módosítás: 2019.09.11. @ 06:31 :: H.Pulai Éva
Szerző H.Pulai Éva 1146 Írás
A H. a nevem előtt, csak egy megkülönböztető jel, hogy ne keveredjenek össze a hírösszeállítások a firkáimmal. *Pulai Éva