KKovácsKároly : Hópelyhecske

Gyermekvers

Kis pehelyke szép a csipkéd,
honnan jöttél honnan szálltál?
Mennyben terem ilyen szépség,
mondd te csöppség, merre jártál?

Téged egyedüllét nem fenyeget,
vidám táncod még sokan járják.
Járják-járják, majd ellepnek,
cseppnyi létem fénnyel áldják.

Ha titkodat meglelhetném,
én is szállnék, széppé válnék!
Felh?k között botorkálva,
csipke-ruhám én is venném,
és párommal-csillámommal-
kecses táncot járnék.

———————————————————————————————————————————————–

Szia Károly! 🙂

Gyermekverset írni az egyik legnehezebb vállalkozás, hiszen a közönség zömmel nem olvasókból, hanem hallgatókból áll, s így nagyon kínosan kell ügyelni a verszenére. A gyerekek nem keresnek benne mély tartalmakat, rejtett szépségeket, vagy hallják a muzsikát, vagy nem fogják szeretni.

Ritmus szempontjából a második versszak els? sorában a „téged”, második sorában a „majd” szót ki kell venni, úgy jobban szól.

A harmadik versszak utolsó sora teljesen más ritmusú, mint a vers egésze, nem illik oda. Ez a strófa általában véve kevésbé sikerült, mint az els? kett?, ritmikai és rímügyi szempontból is.  🙂

A gyerekversekben a rímhívónak és a rímnek közel kell lenni egymáshoz, vagy nagyon tisztának kell lennie, a mássalhangzóknak a képzés helye szerint meg kell egyezni a rímpárban.

A harmadik versszak elhagyásával bájos versike kerekedik majd bel?le, de ha további gyermekversek írását tervezed, sokkal tisztább rímekkel és ritmussal kell dolgoznod.

Szeretettel: H.N.I.

 

 

Legutóbbi módosítás: 2008.09.05. @ 19:05 :: KKovácsKároly
Szerző KKovácsKároly 29 Írás
A valódi nevem Kovács Károly, bár gondolkodtam azon, talán valami feltűnőbb név menőbb lenne de... Egy majdnem épkézláb ötletem volt, ami a két regénykém szereplőinek nevéből;Ginseng Titusz lett volna, csakhogy a nevetéstől nem tudtam leírni, hát maradtam a réginél. Olyasminek, hogy hol lakom, és hogy ennyi, meg ennyi éves vagyok, azt hiszem semmi jelentősége. Talán úgy jellemezhetném magam, hogy egymástól jó messze lévő két énem próbál betűkkel zsonglőrködni e helyen, bár időnként összetalálkoznak, de mégis... A gondolatot a forma fölé helyező, és a bolondozós betűvető írásai találhatók itt türelmes embereknek.