George Tumpeck : Eredeti totemoszlop

*

— Hau — köszönt rám a bolt tulajdonosa, aki a kinézete alapján egy csepeli vasgyári munkásra emlékeztetett. Pedig származását tekintve igaz amerikai indián volt, minden szükséges jelleggel.

— Hogy megy az üzlet? — érdeklődtem a tőlem megszokott tört angolsággal. Csak legyintett. A szomszédban üzemelő hatalmas, látványos boltra mutatva keserűen mondta.

— Ezek megölnek bennünket — és valahol igaza is volt. Az indiánok kereskedelmi jogait felvásárolva, az ő nevük alatt, az állam hatalmas ajándékboltot nyitott az egyetlen, a lemondási nyilatkozatot nem aláíró indián üzlete mellett. Csodálatosan szép, valóban turista paradicsomba illő üzlet, ahol a Maple syruptól kezdve az állítólagosan eredeti csatabárdig és svájci csokoládéig minden kapható. Csinos eladók szolgálják ki az erre fizetett buszosok által odahordott turisták százezreit kulcstartókkal, golflabdákkal és fából faragott indiánokkal, amiknek a hátán nagy betűkkel a Niagara Falls felirat díszeleg.

Persze hogy mérges volt Joe, a szomszéd indián, aki szegényes boltjába próbálta becsalogatni a kínai turistákat.

— Rizsát nem árulhatok, mert nincs engedélyem — mondta némi fanyar humorral.

Azért a háza előtt álló totemoszlopokkal kicsit zavarba hoztam. Egy nagyobb, szerintem jó randa, és két kisebb totemoszlop állt ott.

— Ezek eredetiek? — érdeklődtem.

— Egy frászt — mondta Joe —, a sógor faragta és egy hétig kellett mérgesen néznem, mert én voltam a modell.

Rajtam volt a kuncogás sora. Joe azért azt még elárulta:

— Amerika ezen a partján élő indiánok nem is készítettek sosem totemoszlopot, de hát fából faragott békával nem lehet turistát fogni.

Sajnos ez igaz. Közben vásárlók érkeztek és egy „eredeti” indián csatabárddal boldogan távoztak. Joe az eladott csatabárd helyére egy újat tett ki. Figyelmesen megnéztem és a nyelén egészen apró betűkkel a Made in Taiwan felírat hirdette eredetiségét. Nem tettem szóvá, elbúcsúztam, és udvariasan nem fogadtam el a tollakból készült álomfogót, pedig az lehet, hogy valóban eredeti taiwani mester munkája.

 

Legutóbbi módosítás: 2008.07.06. @ 14:00 :: George Tumpeck
Szerző George Tumpeck 301 Írás
BemutatkozásTumpeck György vagyok, 1953 nov. 14-én születtem Budapesten. 1985 óta élek Canadában, először Torontoban, majd az utóbbi pár évben Niagara Fallson. Hobbim a horgászás, szeretem a csendet, az egyedüllétet. Fotózással is foglakozom, és természetesen írok is. Társaságom szerint, jókedéjü, vidám emberke vagyok, én ezt inkább egy bohóc álarcának érzem