dr Bige Szabolcs- : Milyen a jó fokhagymamártás?

Egy ismerősöm kérte valamelyik nap a receptet. Tessék, itt van! *

 

 Ahogy lapozok a „szakirodalomban”, megüti a szememet egy mondat:

„A világ legegyszerűbb mártása, són és vízen kívül, csak fokhagyma kell hozzá.”

„Na, álljon meg a verekedés. Ezért ennél csak több!” — gondoltam.

Hogy elég biztos legyek fokhagymaügyben, felkerestem régi ismerősömet, Ágnes nénit, aki harminc évig volt szakácsnő egy erdélyi vendéglőben és ő készítette a világ legízletesebb pacallevesét! Ez pedig meggondolandó tény, különösen egy vidám estét követő másnap, déltájban…

— A fokhagymamártást, a muzsdéjt kérdezed? — nem vettem rossznéven a tegezést, hiszen nagymamám lehetne, ha nem lennék magam is nagyapa.

— Már csak azt, hogy Ágnes néni, hogyan csinálja, mert né, mit írt valaki —, s mutatom a fenti ominózus mondatot.

— Sokféleképpen kell készíteni azt, gyermekem — jött a válasz, most meg a gyermekének titulál, s az előbb még unokájának éreztem magam.

— Az alkalomtól függ! — folytatta. — Más kell a sültekhez, más a halhoz, és mást adnak az olcsó vendéglőben —, kritizálta a konkurenciát. — Eddig az volt a lényeg, mondom eddig (!), mert bejött a technika, hogy… Szóval a jó muzsdéj titka a kikavarás. Bárhogy is fűszerezed, addig kell kavarni — egy irányba — ameddig kifehéredik.

— Jó, jó ezt értem, de mi van a technikával?

— Csak annyi, hogy ott a háztartási robot. Nem kell, te kavarjad, kavarja a gép. Na?

— Kezdjük az elején! Ágnes néni hogyan csinálná, ha most hoznék tíz pisztrángot és odatenném a kályhára sülni?

— Jöjjön a recept: Megpucolsz 6-7 gerezd fokhagymát, három-négybe elvágod a késsel, beleteszed a mixerbe, töltesz rá kevés vizet, csipetnyi sót (nem a fehérített fajtából, hanem egy kissé durvábbat). Miután egyenletesre zúzta a mixer, öntesz hozzá három evőkanál tejfölt, vagy joghurtot. Ezzel is összemixeled. Ízlés szerint utána sózod, mehet bele kevéske mustár is. A halra csorgatva-kenve használjad!

— Más elkészítési módot is ismer?

— Persze, a sültekhez a következőt ajánlom: A kellően összemixelt fokhagymához hozzáadunk egy evőkanál olíva olajat, ha jól összekevertük, ugyanennyi vörösbort, ezzel is keverjük, végül beleteszünk egy púpozott kávéskanálnyi piros paprikát, keverjük, és ízlés szerint sózzuk. Ebbe mártogathatja mindenki a húsfalatokat! Flekkenhez ezt add, ha jót akarsz a vendégeid elé tenni. 

— Tovább!

— Nem lesz egy kicsi sok egyszerre? 

— Csak még egyet mondjon, drága Ágnes néném! — kérleltem, s lám már nénémé lépett elő…

— Elmondom, a halászok a Duna Deltában hogyan készítik: Nos, ők nem használnak mixert, az biztos! Famozsárban zúzzák össze a fokhagymát. Íme így készül: Az összezúzott fokhagymához tengerisót adnak, s azzal összedörzsölik erősen, majd apránkint hozzáadják az olajat állandó egy irányú keverés közben — mint a majonéz készítésénél. Mikor egyenletes lett, hozzákevernek egy tojás sárgáját, s ezzel is alaposan elkeverik. Ha összeállt kész. A mennyiség változó, a vendégek száma és étvágya szerint. Petrezselyemzölddel díszítik. Csak erős gyomrúaknak ajánlom!

Hát, ennyi!

Jó étvágyat, de Ágnes néni utolsó mondata megszívlelendő.

 

 

 

 

Legutóbbi módosítás: 2008.07.25. @ 08:10 :: dr Bige Szabolcs-
Szerző dr Bige Szabolcs- 647 Írás
Teljes nevem Bige Szabolcs Csaba. Orvos vagyok, nyugdíjas, Marosvásárhelyen végeztem 1960-ban. Most Olaszországban élek.