dr Bige Szabolcs- : A nagy hegyek alján

*

 

Medvekaland és gyógyfürdő

 

A hegyek lábánál csak a helyiek, környékbeliek által ismert fürdőhely Székely-Szeltersz.

Ha az országútról a Vargyaspatak folyása irányában haladunk öt-hat kilométer után kis turistatelep fogad, s a patakvölgyben borvízforrások. Érdemes itt letelepedni és tüdőnket tele szívni tiszta hegyi levegővel. Ha azonban még tovább kutyagolunk most már gyalogszerrel újabb bővizű forrásokra akadunk. Flaskákkal, korsókkal megrakott szekerek állnak előtte. A szomszéd településekről érkezettek várják, hogy sorra kerüljenek, és edényeiket megtölthessék a gyógyerejű borvízzel.

Kissé távolabb furcsa jelenség tárul ámuló szemeink elé: a pataktól nem messzire a földből  ott a semmi közepén  egy füstölgő, fekete kémény áll ki. Közeledve a jelenséghez odaigyekvő embereket érünk utol, akik egy-egy karót, faágat cipelnek magukkal.

Hiába kérdezősködünk, csak azt válaszolják, hogy majd meglátjuk, ha odaérünk.

Valóban meglátjuk: egy vesszősövénnyel körbevett szobányi vízmedence. A közepében kiselejtezett mozdony kazánja. Körülötte a vízben fapadok s a gyógyvízbe merülve fájós izületeiket gyógyítani vágyók.

A hozott ágak, karók arra kellenek, hogy azzal fűtsék a kazánt, mert ez melegíti a különben hideg gyógyvizet.

Népi lelemény!

Neve is van állítólag a „fürdőnek”: nádasszéki gyógyfürdő, de az idelátogatók tréfásan csak úgy emlegetik, hogy banyaáztató.

Mondják, nagyon jót tesz láb és hátfájásra.

Az történt a napokban  amint híre kelt a gyógyhatásnak , hogy taxival hoztak a városból, Székelyudvarhelyről mozogni alig tudó asszonyt. Ölbe vitték be a drága gyógyvízbe s ott üldögélt jó félóráig. Akkor aztán a saját lábán szaporázott ki a medencéből, amikor valaki ijedten felkiáltott: „jaj, ott a medve!”

 

(Lehet nem is volt igaz, de azok a vásott kölykök jót kacagtak az okozott ijedelmen.)

 

 

Legutóbbi módosítás: 2021.07.29. @ 09:30 :: dr Bige Szabolcs-
Szerző dr Bige Szabolcs- 647 Írás
Teljes nevem Bige Szabolcs Csaba. Orvos vagyok, nyugdíjas, Marosvásárhelyen végeztem 1960-ban. Most Olaszországban élek.