Gati Katalin : Abu Ishak Ibrahim Bin El Hasen Bin Abde Arafii

A történet Tunéziában játszódik 1222 körül a Hafszid korban.

Sok király versenget a hatalomért. Szinte állandóan cserélődtek az uralkodók. Akkoriban teljhatalmúak voltak a kádik (birók), akik az iszlám törvényei szerint igen keményen tartották fenn az ország nyugalmát és rendjét. Egy lopásért akár le is lehetett vágni valakinek kezét. Mivel a királyok megbíztak a kádikban, nyugodtan tudtak foglalkozni az ország másirányú dolgaival. Ezt nevezték a Béke korszakának.

Akkoriban élt egy nagyon igazságos kádi: Abu Ishak Ibrahim Bin El Hasen Bin Abde Arafii. Meghalt ramadánban, az el hizsri időszámitás szerint 733-ban 95 évesen. Három hatalomváltást élt meg, és ő volt mindhárom király bírája és tanácsadója. Erről az időszakról szól a mesém, mely Ebe El Baka Kaled, (hafszid ) Emir uralkodása idején történt.

Az Emir nagyon tartott egy katonai támadástól, melynek a vezére Zakarie Ben Hajaan volt. Felkereste Abu Ishak Ibrahim-ot az ország bíráját, hogy adjon neki tanácsot mitévő legyen. ő azt tanácsolta, hogy mondjon le önként a trónról, akkor nem kell meghalnia. Az Emir úgy is tett, ahogyan tanácsolták neki, de Zakarie egyik embere mégis meggyilkolta.

Zakarie Ben Hajaan uralkodása idején fia, Mohamed gyilkosságott követett el. Abu Ishak Ibrahimnak kezébe tette fia sorsát, hogy a bírák itélkezenek felette. Miután beismerő vallomást tett, halára itélték. A sértett családja azonban nem kivánta Mohamed halálát, és inkább elálltak a pertől. Ezek után a kádi új itéletet hozott, melynek értelmében 100 botütést, és egy év börtönbüntetést szabott ki rá.
A hatalom körül újabb harcok vették kezdetét. Abu Bakar El Hafsi a Konstantine – Algir szultánja – meg akarta dönteni Zakaria hatalmát, aki menekülni kényszerült.
Tuniszból, Tripoliba, utána Libia egyik városába, majd tovább Egyiptomba.
Kiszabadult börtönéből Mohamed – Zakaria fia – akit a nép emelt trónra. Mohamed hatalmánál fogva bosszúból bebörtönözte Mahdiába az egykori itélő biráját, Abu Ishak Ibrahim-ot. Nagyon kegyetlen uralkodó volt, csak 9 és fél hónapig volt hatalmon. Abu Bakar El Hafsi őt is előzte trónjáról, és szabadon engedte a fogságban tartott bírót .
Ebből látszik hogy, egy gyilkos nem ülhet az országnak a trónján.

Forditás: Arab-Magyar

Legutóbbi módosítás: 2021.07.29. @ 10:14 :: Gati Katalin