Héttorony irodalmi magazin
HírekÍrásokGyereksarok Torony KommentekNaplókMédiatárKeresőTagjainkSúgó
Rendkívüli állapotok
Siska Péter, 2018. április 15., vasárnap, 17:35

RÖNTGEN

A díszleteket már 
lebontották - 

a meztelenre 
vetkőztetett falak 
közt tüzet 
gyújtunk 

abból, amink 
maradt. 

A templomtorony 
órája delet üt, 
de még mindig 
sötét van, 

borostás, barbár 
éjszaka. 

---------------------------------

A cím: akármennyit morfondírozok rajta, egyes számban szeretném olvasni. Rendkívüli állapotnak. Így akár jogi fogalom is lehet, közéleti színezetet adhat a szövegnek. Nem tudom, a szerző szándéka volt-e ez. A rendkívüli állapotot hivatalosan bevezetik. (Akik lebontják a díszletet?) A rendkívüli állapotok kifejezéssel a híradókban szoktunk találkozni, és mindenkor kapcsolódik hozzá a barbárság. A rendkívüli állapotok spontán, maguktól uralkodnak el. Tehát, így sem rossz cím, na.

A díszlet: ami a valóság/a valóságosság illúzióját keltette – eltűntével marad a tűznél kuporgás (legyen valami fény… ideiglenesen, mert a tűz azt is felemészti, ami maradt), majd a civilizáció nélkül magára maradt ember önkéntelenül emeli tekintetét a még álló templomra, majd feljebb az égre. Mi marad a díszleteink nélkül? Közéleti értelemben. És magánéletiben? Mert talán ez volna a szöveg jelentésének másik rétege. Szándékosan nem mondom, hogy második. Mert a kettő együtt hat. Szóval, mi marad? A végtelen űr. A végtelen sötétség. Ami mindig is volt, csak berendeztük magunknak (vagy berendezték, akik majd le is bontják?), bedíszleteztük: hazugságokkal.

Az utolsó két sor nem csak külön, de külön versmondatba kívánkozik.

Azt javaslom az olvasónak, hogy a Sötétség délben motoszkáljon a fejében, amikor a verset olvassa. Így viszont el is billentem a mérleget a közéleti vers felé.

Jó vers. Vérfagyasztóan jó. Az új barbárság, a nem européer „ember” korszaka jő.

 

Kovács Ágnes

---------------

Nem az a szöveg, amiben hosszasan elturkálhat a magamfajta, nem tudok kedvemre mutogatni, hogy lám, hasonlat, lám asszonánc, mégis tökéletes kis építmény a maga jól megkomponált szüneteivel.

 

Tiszta, nyugodt allegorikus sorok. Nagyon izgalmas a barbár jelző az éjszaka mellé, kiváló ellenpontja a delet harangozó keresztényiségnek, s hogy alliterál is, külön érdeme.

 

Horatius azt mondta (amennyiben nem ő volt, majd odaát elnézését kérem), a vers önmagában kerek, egész. No ez egy ilyen.

NHI

 

 Olvasva: 264 alkalommal